Waarom staat oud-Rochdaletopman Möllenkamp voor de rechter?

Voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp moet zich vandaag verantwoorden voor de verdenkingen aan zijn adres over het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen.

Patrick Meershoek
Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 en claimt miljoenen van hem. De oud-topman wekte onder meer grote ergernis door in een Maserati rond te rijden. Beeld ANP
Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 en claimt miljoenen van hem. De oud-topman wekte onder meer grote ergernis door in een Maserati rond te rijden.Beeld ANP

De inhoudelijke behandeling heeft lang op zich laten wachten. In 2009 werd Hubert Möllenkamp op staande voet ontslagen nadat duidelijk was geworden dat de bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale op grote schaal geld en goederen had aangenomen van zakenrelaties. Vandaag, zes jaar later, begint dan toch eindelijk het proces tegen Möllenkamp, zijn ex-vrouw en twee voormalige zakenpartners.

De nu 66-jarige Möllenkamp wordt verdacht van een waslijst aan strafbare feiten, waaronder valsheid in geschrifte, verduistering en gesjoemel met vastgoedtransacties. In ruil voor zakelijke gunsten ontving de topman van Rochdale van zijn relaties onder meer de sleutels van een luxe appartement in Lelystad, het gebruik van een kapitale villa in de Spaanse kustplaats Altea en een geldbedrag van 300.000 euro.

Verborgen voor Rochdale
Ook als autoliefhebber kwam Möllenkamp aan zijn trekken. Bij Rochdale koos hij een exclusieve Maserati als dienstauto. Zijn zakenvrienden maakten het wagenpark compleet met een Volkswagen Beetle en drie keer een Mercedes Benz uit de duurdere klasse. Op een Spaanse bankrekening werd ruim zeven ton overgemaakt, waarvan een aanzienlijke som op naam van mevrouw Möllenkamp vanwege verstrekte adviezen.

De tegenprestaties bestonden uit opdrachten voor werkzaamheden en deelname in activiteiten van Rochdale. Het Amsterdamse sloopbedrijf Steenkorrel van Hendrik Oudt werkte jaren in Amsterdam Zuidoost aan de afbraak van grote Bijlmerflats. Projectontwikkelaar Arie van Erkel ontving een hypotheeklening van tien miljoen euro van Rochdale voor de aankoop van woningen van de corporatie.

Al deze schenkingen bleven verborgen voor Rochdale, de corporatie waar Möllenkamp in 2003 aan het roer was komen te staan. Na het ontslag van de topman startte Rochdale een civielrechtelijke procedure om zes ton terug te vorderen, maar die poging strandde in 2012 op het bankroet van Möllenkamp - die inmiddels van zijn levenspartner gescheiden was om schuldeisers ook langs die kant de pas af te snijden. De twee brengen hun dagen door aan de Spaanse costa, in de villa die op naam van een van de medeverdachte zakenvrienden staat.

Valse verklaring
Vorig jaar zomer was Möllenkamp even in het land voor het verhoor door de parlementaire enquetecommissie dat de misstanden bij de woningcorporaties onderzocht. Het verhoor concentreerde zich op de Maserati, en de grote vrijheid die de sociale huisvester had genoten in zijn handel en wandel.

Op de vraag van de commissie of hij geld, gunsten of steekpenningen had aangenomen, antwoordde Möllenkamp toen: 'Ze zijn me nooit aangeboden en ik heb ze nog nooit gevraagd.' De verdenking van het onder ede afleggen van een valse verklaring is toegevoegd aan de tenlastelegging die negentien kantjes telt en zich laat lezen als een handleiding voor een bruin leven op andermans kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden