Plus

Waarom slaagde toptalent Viktor Fischer niet bij Ajax?

Ze werden als grote Deense talenten naar Ajax gehaald, maar hun doorbraak is uitgebleven. Na Nicolai Boilesen vertrekt ook Viktor Fischer. Hij tekent een vierjarig contract bij Middlesbrough.

Het seizoen 2015-2016 moest Fischer's jaar wordenBeeld proshots

Op 23 augustus 2013 trad Ajax in de uitwedstrijd tegen Heerenveen aan met vijf Deense voetballers. Dat was nooit eerder gebeurd in de eredivisie. En het zal vermoedelijk ook nooit meer gebeuren. De Deense routiniers Christian Poulsen en Lasse Schöne speelden die avond op het middenveld van Ajax, terwijl de linkerflank werd gevormd door hun jonge landgenoten Nicolai Boilesen, Christian Eriksen en Viktor Fischer.

Een week later werd Eriksen, die zich had ontwikkeld tot een van de beste spelers in de eredivisie, voor 13 miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur. Maar in de coulissen stond al een andere jonge Deen te trappelen om in zijn voetsporen te treden: Lucas Andersen. "Ik denk dat ik door het vertrek van Christian wel vaker aan spelen toekom," zei Andersen destijds. "De weg van Eriksen wil ik ook wel bewandelen."

Boilesen en Andersen
Eriksen diende als gids voor zijn jonge landgenoten, maar de praktijk bleek weerbarstig. Boilesen, Fischer en Andersen hebben hun belofte bij Ajax niet kunnen inlossen. Misschien dat de technisch begaafde maar flegmatieke Andersen (21) nog een tweede kans krijgt, na zijn verhuurperiode aan Willem II, maar Fischer (21) heeft Ajax door een zijdeur verlaten en Boilesen (24) is zelfs vertrokken via de achteruitgang.

De linksback raakte in onmin met de club over contractverlenging en werd om die reden afgelopen seizoen niet meer opgesteld door trainer Frank de Boer. Hij is nu transfervrij en op zoek naar een nieuwe club.

Blessures
Het staat in schril contrast met de wijze waarop het bewierookte trio bij Ajax binnenkwam. De Deense talenten werden aangedragen door John Steen Olsen, de scout van Ajax in Scandinavië, die zijn sporen heeft verdiend. Fischer kwam voor 1,3 miljoen euro over van FC Midtjylland, Andersen voor anderhalf miljoen van Aalborg en Boilesen voor een miljoen van Brøndby. Stuk voor stuk spelers voor wie ook clubs als Manchester United, AC Milan en Liverpool serieus in de markt waren.

Misschien waren de verwachtingen wel te hooggespannen. Bovendien stonden Boilesen (twee jaar) en Fischer (dertien maanden) in Amsterdam langdurig aan de kant met een hamstringblessure. Dat heeft grote invloed gehad op hun ontwikkeling. Beiden speelden na hun rentree een belabberd seizoen. Fischer was daarbij ook nog eens de dupe van een verkeerde medische diagnose, waardoor zijn revalidatietijd verdubbelde. Op zijn positie speelde toen Ricardo Kishna - een klassieke linksbuiten.

Beeld proshots
Beeld proshots

Afmaker
Fischer is meer een linkerspits. Een afmaker. "Als ik geen doelpunten kan maken, vind ik voetballen eigenlijk niet leuk."

Hij gaat altijd recht op het doel af. Dat kwam hem op kritiek te staan, ook van De Boer: "Ik zal nooit zeggen dat een speler niet op doel moet schieten. Maar het is niet goed dat als Viktor de bal krijgt, hij meteen denkt: ik ga op doel schieten. Je moet ook oog hebben voor medespelers. Een keer een steekbal geven aan de spits."

Kritiek
De aanvaller had die kritiek overigens niet nodig om aangespoord te worden. Fischer stelde hoge eisen aan zichzelf, perfectionistisch als hij is. Hij probeerde juist een manier te vinden om de druk beter hanteerbaar te maken, en niet meer drie dagen in rouw te zijn na een verloren wedstrijd. "Als ik thuiskom na een wedstrijd, kijk ik de beelden meteen terug. Dan kan ik zien wat ik zelf goed en fout heb gedaan, en wat het team goed en fout deed. Vervolgens hebben we het er tijdens de nabespreking nog één keer over en dan verplicht ik mezelf om me op de volgende wedstrijd te richten."

Het seizoen 2015-2016 moest zijn jaar worden. Nog maar pas hersteld van zijn hamstringblessure voetbalde Fischer in de zomer van 2015 met Jong Denemarken op het jeugd-EK. Maar uitgerekend op dat toernooi scoutte Ajax de Duitse dribbelaar Amin Younes, aan wie Fischer gaandeweg de voorbije competitie zijn basisplaats verloor. Het werd ook voor hemzelf steeds duidelijker dat hij zijn loopbaan bij een andere club nieuw leven zou moeten inblazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden