Waarom roept niemand stop! tegen NZ-lijn?

Cees Veerman acht het voor 95 procent zeker dat de lijn met een half miljard extra kan worden afgebouwd. Foto ANP Beeld
Cees Veerman acht het voor 95 procent zeker dat de lijn met een half miljard extra kan worden afgebouwd. Foto ANP

De openbare verhoren in de raadsenquête naar de Noord/Zuidlijn zijn voorbij. Conclusie: we zijn overgeleverd aan amateurs. Het risico met een enquête die alleen terugkijkt, is dat de belangrijkste vraag wordt genegeerd: moeten we niet stoppen met de Noord/Zuidlijn?

Volgens het stadhuis en de gemeenteraad is dat een gepasseerd station. Vlak voor de zomer stemde de raad, met uitzondering van de SP, immers in met het advies van de commissie-Veerman om verder te gaan. Discussie gesloten.

Hoe logisch is dat, als de aanwijzingen zich opstapelen dat de stad een ongewis avontuur wacht? Niet de minsten vertelden de enquêtecommissie dat het project te ingewikkeld is voor Amsterdam: Duco Stadig, van 1994 tot 2006 wethouder, en Henk van Veldhuizen, tot 2008 directeur van het Projectbureau Noord/Zuidlijn.

De verhoren schetsten een inktzwart beeld van de interne organisatie. Om maar iets te noemen: niemand in het stadhuis kan de cijfers doorgronden die het projectbureau aanlevert.

Een deel van de problemen blijkt nog groter te zijn dan gedacht, terwijl het moeilijkste nog moet komen: het boren van een 3,2 kilometer lange tunnel onder het stadshart. Een opgave die de Zwitserse professor Kalman Kovari in een risicoanalyse 'absoluut uniek' noemt. ''Er zijn in de internationale tunnelbouw geen ervaringen met een soortgelijke bouwopgave.''

Cees Veerman acht het voor 95 procent zeker dat de lijn met een half miljard extra kan worden afgebouwd. Opvallend is dat niemand van het stadsbestuur dat bedrag herhaalde in de verhoren. Er werd juist gehint op nieuwe tegenvallers. Hoe betaalt de stad die, terwijl er niet eens dekking is voor Veermans halve miljard? En de kwaliteit van het projectbureau is verbeterd, maar is het lek in deze 'lerende organisatie' (Job Cohen) boven?

Ja, aan stoppen kleven grote bezwaren. Toch zouden raadsleden het lef moeten hebben die vraag onder ogen te zien. Of wachten ze op een nieuwe commissie, waar ze over tien jaar mogen vertellen hoe ze er weer zijn ingetuind? (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden