Waarom PS van de Week dit keer PS van de Weesp heet

Judith Zilversmit Beeld Linda Stulic
Judith ZilversmitBeeld Linda Stulic

Op 1 juni zetten Amsterdam en Weesp de eerste grote stap op weg naar een fusie. Daarmee wordt Weesp onderdeel van Amsterdam en Amsterdam wordt een beetje Weesp. 

Weesp ligt feitelijk om de hoek. Wie een beetje doorfietst, is er binnen een uurtje. Toch bleken, bij een rondje langs collega’s en vrienden, weinigen echt iets van de vestingstad te weten. Verder dan ‘die plek van die ene grote sauna’, of ‘van de afgebrande Laurentiuskerk met die torenspits’ kwamen ze niet. O ja – de vesting werd ook wel genoemd.

Of het nou uit schuldgevoel is, of verwondering: deze week hebben we een speciale PS van de Week, geheel in het teken van Weesp. Zodat we elkaar beter kunnen leren kennen. 

Hoewel de fusie vrijwillig is, zien namelijk ook nogal wat Weespers beren op de weg. Ze zijn bang dat hun stad niet meer verborgen blijft en dat Amsterdammers hem zich toe-eigenen. Midas Dekkers: “Het is als de poes die zich spinnend voorstelt aan de muis om hem later op zijn gemak te verorberen. De tranen springen in de ogen als je de polder ziet die ze nu aan het volbouwen zijn.” Ook jeneverstoker Christian Pfeiffer is huiverig: “Ik hoorde iemand van Amsterdam Marketing al zeggen dat Weesp de nieuwe Negen Straatjes is.”

Goed nieuws: de redactie van PS ziet vooral positieve kanten. En u straks hopelijk ook. Kijk bijvoorbeeld eens rustig naar de foto’s van Ko Hage. Alleen daaruit blijkt al dat Amsterdam met Weesp wéér mooier is geworden en Weesp met Amsterdam sterker en zelfbewuster de toekomst ingaat. 

Judith Zilversmit
chef PS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden