Column

Waarom pissen het nieuwe moorden is

 

Roos Schlikker
Roos Schlikker Beeld Floris Lok
Roos SchlikkerBeeld Floris Lok

Stel je voor (en denk er meteen een eng muziekje bij): het is schemerdonker, we zien alleen nog contouren, een ruimte druppelt langzaam leeg, de laatste mensen pakken zwijgend hun tassen, de dag is voorbij.

Maar opeens (muziek zwelt aan) horen we vanuit de gang zware voetstappen. Grote passen, trefzeker, er komt iemand aan, een man met een missie. Hij staat in de deuropening, hij monstert de zaal. Dan loopt hij doelgericht naar zijn slachtoffer. Hij haalt adem, tast met zijn rechterhand in zijn broek en dan (muziek bereikt climax)... opent hij zijn gulp, haalt zijn vleesgeweer tevoorschijn en met een krachtige straal piest hij het beeld pal voor hem volledig onder.

Kijk, dat is nog eens een spannend verhaal. Maar ik ben niet degene die het verzon. Rob van Koningsbruggen heeft een toegangsverbod gekregen voor het Stedelijk omdat hij in mails dreigde op kunstwerken te plassen. Momenteel probeert de kunstschilder via de rechter het verbod van tafel te krijgen, want het museum wil van geen wijken weten.

Wat de kunstenaar schreef, was blijkbaar te beangstigend. Hij had gezegd dat hij een werk van Marlene Dumas 'met een welgemikte pisstraal' wenste te verbeteren. Ook zou hij zich graag laten vergezellen door Willem Holleeder met een grote kans dat die 'tegen een beeld van Dan Flavin gaat staan pissen.' Het krantenbericht over deze zaak, met de goddelijke kop 'Pisdreiger geweerd', maakt me al dagen vrolijk.

Enerzijds omdat je blijkbaar serieus genomen wordt als je dreigt de boel omver te wateren. Dat heeft toch iets, eeeeh, excusez le mot, lulligs. Want ja heren, jullie kogelharde roedes zijn in gezwollen toestand heus erg indrukwekkend, maar eerlijk gezegd is ­­er weinig zo aandoenlijk als een plassende piemel. Dat gezellige bungelding, de urine die er dan weer ferm, dan weer laf of zelfs in schokjes uit komt, het afschudden. Het is eerder lief dan eng.

Maar waar ik vooral zo monter van word, is het idee dat de pisdreiger misschien een trendje gaat zetten. Ik weet het, plas kan een hoop schade aanrichten, in Rome zijn ze nu nog bezig met literflessen Cif, maar een moord is stukken erger. Zou het niet fijn zijn in plaats van een kogelbrief een papiertje te ontvangen met de tekst: 'Als je niet oppast, plas ik je kledderzeikstraalnat, pisvlek dat je d'r bent!'? En die jongens van de onderwereld, kunnen die hun kalasjnikovs voortaan niet in de kast laten en een wedstrijdje ver plassen organiseren? Dat geeft minder rotzooi en omstanders blijven gespaard.

Echt, pissen is het nieuwe moorden. Misschien kunnen we dat ook even in Syrië vertellen. Want dat kelen doorsnijden en mensen levend verbranden hebben we nu wel gezien. Het wordt tijd voor iets nieuws. En als je je slachtoffers dan toch zo nodig moet vernederen, doe het dan zo dat ze het tenminste kunnen navertellen. Dat hele IS hoeft maar één lettertje aan zijn naam toe te voegen om het kloppend te krijgen. PIS-dreiging. Ik teken ervoor.

r.schlikker@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden