Waarom moet de FBI juist Megaupload.com hebben?

Er bestaan talloze zogenoemde filehosts: sites waar gebruikers naar believen bestanden kunnen up- en downloaden. Waarom moet de FBI dan juist Megaupload.com hebben, dat er altijd prat op gaat de verspreiding van illegale bestanden actief te bestrijden?

De website van filehost Megaupload.com Beeld afp
De website van filehost Megaupload.comBeeld afp

Het bedrijf achter Megaupload.com heeft afspraken gemaakt met muziekuitgever Universal over het delen van de muziek. Wereldberoemde artiesten, waaronder Kim Kardashian, Alicia Keys and Kanye West steunen de website openlijk.

Wanneer er sprake is van piraterij, krijgen de rechthebbenden toegang tot de site om het illegaal aangeboden materiaal te verwijderen. Ook hebben de makers een tool ontworpen die moet helpen in de strijd tegen piraterij. Het lijkt dus een vreemde keuze om juist deze site offline te halen, terwijl er zo veel alternatieven zijn.

Dekmantel
Maar volgens de Amerikaanse overheid waren alle maatregelen die de site tegen piraterij nam, slechts een dekmantel die moest verhullen dat er wel degelijk veel illegaal materiaal werd verspreid via de filehost. Dat zou onder meer blijken uit onderschepte e-mails en chatlogs, waarin medewerkers van Megaupload openlijk discussieerden over het invoeren van een beloningssysteem voor gebruikers die veel illegale content uploaden. 'We hebben een grappig bedrijf... moderne piraten', zou een van hen bijvoorbeeld hebben gezegd.

Volgens de FBI wisten de makers van de site dus donders goed dat er veel illegaal materiaal via Megaupload.com werd verspreid, en zouden zij dit zelfs stimuleren. Volgens de Motion Picture Association of America (MPAA), die de zaak aanhangig maakte, is er zelfs bij het overgrote deel van de uitgewisselde bestanden sprake van een schending van het auteursrecht.

Geen kleine vis
Daarbij komt dat Megaupload.com niet bepaald een kleine vis is: de site behoort tot de populairste sites ter wereld. Volgens de oprichters zelf hebben een miljard mensen de site bezocht, voordat die op zwart ging. Dagelijks zouden er 50 miljoen bezoekers komen. In totaal 4 procent van het wereldwijde internetverkeer komt voor rekening van Megaupload.com. De filehost kent meer dan 150 miljoen geregistreerde gebruikers.

De Duitse hacker Kim Schmitz (37), ook wel bekend als Kim Dotcom, zou naar verluidt zo'n 10 miljoen euro per jaar hebben verdiend met zijn internetactiviteiten. Hij betrekt een peperdure villa in Nieuw Zeeland, ter waarde van 30 miljoen euro. Zijn bedrijf had 30 werknemers in 9 verschillende landen, en huurde ruim 1700 servers, waarvan 630 in Nederland. Een Nederlander, drie Duitsers, een Slowaak en een Est zijn betrokken bij de zaak, en riskeren celstraffen wegens afpersing, witwassen en auteursrechtenschendingen.

Het gebruik van Megaupload.com is gratis, maar de site maakte winst door gebruikers te laten betalen voor snellere downloadtijden en meer mogelijkheden. Ook bevat de site reclame.

Muziekvideo
Een maand geleden was Megaupload ook in het nieuws. De website had toen een muziekvideo op YouTube geplaatst, waarin beroemdheden will.i.am, Snoop (Doggy) Dogg, Kanye West en Alicia Keys de filehost aanprezen. Maar 'The Mega Song', zoals de video heette, werd om onduidelijke redenen door Universal verwijderd. Aanvankelijk leek het te gaan om auteursrechtenschending, maar nadat bleek dat Megaupload zelf over de rechten van de video beschikte, werd het filmpje teruggeplaatst.

Universal ontkent aanspraak op de auteursrechten van de promovideo te hebben gemaakt, maar heeft nooit duidelijk gemaakt waarom de video dan wel was weggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden