Waarom moest Roberto Campagne dood?

Moest zoon F. (24) in een oogwenk zijn moeder Carla R. beschermen, toen hij in augustus zijn vader Roberto Campagne doodschoot? Maar waarom probeerden hij en zijn moeder dan vier dagen om het lijk en sporen weg te werken?

Roberto Campagne werd door zijn zoon doodgeschoten Beeld Printscreen uit videoclip Puna.nl
Roberto Campagne werd door zijn zoon doodgeschotenBeeld Printscreen uit videoclip Puna.nl

"Het is een godswonder dat mijn cliënte hier in levende lijve zit," zei advocate Ilkay Güçlü van Carla R. vanmiddag tegen de rechtbank. "Ze heeft die avond de dood in de ogen gekeken, er werd een wapen op haar gericht. Als haar zoon haar niet te hulp was geschoten, had ze hier misschien niet gezeten."

Zelfverdediging
In de kern is dat het betoog van Carla R. (52) en haar zoon F. (23): Roberto Campagne terroriseerde het gezin al langer en op de avond van zijn dood liep dat volledig uit de hand. Toen werd Campagne met drie kogels in het hoofd doodgeschoten in een huis in de Nova Zemblastraat. Volgens zoon F. deed hij dat uit zelfverdediging. Hij zegt die avond een schot te hebben gehoord in de slaapkamer van zijn ouders.

Nadat hij de kamer binnenstapte, zag hij een revolver liggen en toen hij het wapen greep, zou zijn vader op hem zijn afgekomen met een mes. Daarop zou F. hebben geschoten.

Dat Roberto Campagne een moeilijke man was, die binnen zijn gezin zeer problematisch gedrag vertoonde, is wel duidelijk. Hij stond bekend als agressief en gewelddadig en als een man met verslavingen en psychiatrische problemen. Een café-eigenaar uit de buurt zei dat Campagne de avond van zijn dood dronken was geweest. Voor de deur van zijn huis trapte hij nog een fiets in elkaar. Daarna volgde het geweld in de woning.

Toch gaat officier van justitie Jolien Ang niet zonder meer uit van het door de verdachten geschetste scenario. "Zij hebben absoluut niet aannemelijk gemaakt dat er sprake is geweest van noodweer. De sporen die dat zouden kunnen ondersteunen zijn door henzelf weggemaakt."

Sporen verwijderen
Want het duurde na de schietpartij nog vier dagen voordat de moordzaak onder de aandacht kwam van de politie. Toen belde een neef de meldkamer dat zijn oom Roberto dood in huis lag en dat hij door zijn tante Carla en neef F. was benaderd om het lijk weg te werken. In de tijd tussen het doodschieten van Campagne en de ontdekking van zijn stoffelijk overschot, troffen moeder en zoon voorbereidingen om het lijk weg te werken.

Ze kochten dekzeil en tape, verwijderden sporen uit het huis en lieten wapens verdwijnen. Pas nadat de politie op de hoogte was gesteld, beriepen moeder en zoon zich op het noodweerscenario.

Videoclip
De neef die de zaak bij de politie meldde, speelt overigens een opmerkelijke rol in het verhaal. Hij maakte een videoclip over de moordzaak én gaf recent een uitgebreid en eenzijdig interview aan AT5 over de zaak. Hij was gekleed in een versierd leren hesje zoals motorbendes dat plegen te dragen, van de vriendengroep 'Marrons United.'

Donderdag zullen de rechters, officier van justitie, verdachten en advocaten de zaak tijdens een reconstructie nabootsen op het plaats delict in de Nova Zemblastraat. Of dan meer duidelijkheid komt over zich afspeelde, zal blijken tijdens de inhoudelijke behandeling, die pas in 2018 zal worden gehouden.

De rechtbank besloot dat zoon F. voorlopig moet blijven vastzitten. Zijn moeder Carla mag van de rechtbank na de reconstructie het vervolg van de rechtszaak in vrijheid afwachten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden