Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Waarom mag Harry de Winter zijn oude prakje opwarmen?

PlusGijs Groenteman

Ergens in het eer­vorige decennium werkte ik bij de televisiezender Het Gesprek. Voor iedereen die jonger is dan ik of slecht van memorie: dat was destijds een nieuwe tv-zender, vol goede bedoelingen opgezet, maar tot mislukken gedoemd.

Frits Barend, een van de oprichters/eigenaars van Het Gesprek, had een populaire talkshow op RTL4 gehad. Hem was opgevallen dat de leukste gesprekken eigenlijk niet ín zijn programma plaatsvonden, maar erna, als de presentatoren en gasten met een biertje in de hand aan het nakeuvelen waren. Dat soort gesprekken moest maar eens op tv gevoerd worden, en wel bij Het Gesprek.

Hij had zich niet gerealiseerd dat mensen na afloop van een tv-uitzending makkelijker praten en loslippiger zijn dan als ze gefilmd worden, al is het voor een amper bekeken tv-zender.

Enfin, er werd een goedkope tv-studio gehuurd, een roedel goedkope redacteuren en een rij goedkope interviewers, onder wie ik dus ik. We zouden ‘lange interviews’ en ‘goede gesprekken’ gaan maken.

De interviews werden opgenomen voor een boekenkast van Ikea met een plant erin als decor, gefilmd door drie on­bemande camera’s, alles on­gezellig belicht, in een hoek van de studio zat een opnameleider te sms’en.

Toen er echt helemaal niemand meer naar Het Gesprek keek, brak er enige paniek uit. Tv-producent in ruste Harry de Winter kwam erbij, als nieuwe mede-eigenaar, om de zender te redden.

Ik moest bij hem op kantoor komen.

Anderhalf uur zat ik tegenover hem, terwijl hij over zijn programma Wintertijd praatte, een interviewprogramma-met-muziekfragmenten dat hij zelf had gepresenteerd. Het feit dat dát programma niet meer op tv werd uitgezonden, zag hij als het bewijs dat men in Hilversum geen oog had voor goede interviewprogramma’s. Ik had Wintertijd een paar keer gezien en altijd gevonden dat Harry de Winter op die plek elke vorm van charisma of interviewkunde miste, dus ik snapte niet precies wat hij bedoelde, maar hield laf mijn mond.

Zinloos, want ik werd evengoed bij Het Gesprek ontslagen. Wel was Wintertijd er alras te zien, ook bij Het Gesprek geen succes.

Tot mijn verbazing zag ik Wintertijd deze week weer terug, op een begeerd tijdslot bij de NPO. Harry de Winter beweerde in Het Parool dat men hem heeft gevraagd nog een serie te maken; het zou mij niet verbazen als hij daar tien jaar lang voor heeft lopen lobbyen. Ik heb aflevering 1 gezien, Guus Hiddink was te gast.

Bestaan er jongere, betere interviewers dan Harry de Winter, die dolgraag een programma zouden willen maken? Zeker. Waarom uitgerekend hij een kostelijke plek in de programmering krijgt om zijn oude prakje op te warmen, is mij een raadsel – het zoveelste bewijs dat de wegen van de NPO ondoorgrondelijk zijn.

Wel leuk dat ik daardoor weer eens aan Het Gesprek heb gedacht.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden