PlusAnalyse

Waarom Madiea G. een veel hogere straf krijgt dan ze in Nederland zou krijgen

Liefst 8,5 jaar cel kreeg atlete Madiea G. maandag opgelegd in het Duitse Kleef. Naar Nederlandse begrippen een zeer zware straf. Waarom zijn de Duitsers zoveel strenger dan wij?

Tolk Svenja Bossmann, Madiea G. en advocaat Norman Werner voorafgaand aan de uitspraak in de zaak tegen Madiea G. Beeld ANP
Tolk Svenja Bossmann, Madiea G. en advocaat Norman Werner voorafgaand aan de uitspraak in de zaak tegen Madiea G.Beeld ANP

Vol vertwijfeling legt Madiea G. haar handen op haar hoofd. De tranen biggelen over haar wangen. Zojuist heeft de rechter in het Duitse Kleef zijn oordeel geveld. Liefst 8,5 jaar moet de Amsterdamse de cel in. Er gaat een siddering door de zaal. Met een celstraf was rekening gehouden, met een stevige ook, maar met 8,5 jaar? 

Iemand in de zaal slaakt een kreet, een andere vrouw rent in tranen de zaal uit. ‘Madie, love you!’, roept ze nog snel. Madiea zelf zoekt nog even contact met haar vader, zoekt steun bij de tafel voor haar om haar balans niet te verliezen. Dan gaan de deuren van de rechtszaal dicht.

Voor veel Nederlanders is de straf die de topatlete maandag opgelegd kreeg - voor de smokkel van 52 kilo drugs, die op 18 juni iets voorbij de Nederlands-Duitse grens in haar auto werd ontdekt - erg hoog. Maar in Duitsland liggen de straffen voor drugsdelicten nu eenmaal hoger dan in ons land. Invoer wordt door de Duitsers bovendien zwaarder bestraft dan verkoop: de gedachte daarachter is dat door invoer het aanbod van drugs in het land groter wordt.

Strafmaat

De hoge Duitse strafmaat heeft mogelijk ook te maken met de grote overlast van Nederlandse drugshandelaars in Duitsland. “Drugs uit Nederland overspoelen ons land,” zei een woordvoerder van politievakbond GdP. “Ik wil niet over jullie beleid oordelen, maar volgens mij komt Nederland er nu ook wel achter dat teveel vrijheid niet werkt.”

Rechters hebben in Duitsland wel een grote bandbreedte: voor het invoeren van een ‘niet geringe hoeveelheid’ drugs, en daar vallen enkele tientallen kilo’s zeker onder, kent Duitsland gevangenisstraffen van twee tot vijftien jaar. In het geval van Madiea G. werkten een aantal zaken tegen haar, die de straf nog zwaarder deden uitvallen dan al gebruikelijk in Duitsland. Ten eerste: haar bagage bestond volledig uit harddrugs, namelijk mdma en crystal meth.

Daarnaast vervoerde ze een forse hoeveelheid, gaf ook haar advocaat toe. Ruim 50 kilo is veel meer dan wat de douane in andere auto’s van ‘particuliere’ smokkelaars bij de grens aantreft. In de rechtszaal werd gisteren een straatwaarde van 1,5 miljoen euro genoemd.

Opdrachtgever

En dan verklaarde ze ook nog eens met geen woord over haar opdrachtgevers, iets wat haar vermoedelijk strafvermindering zou hebben opgeleverd. De advocaat van G., die volhoudt dat ze dacht dat er doping in haar auto lag, zei maandag tegen de rechter dat de leverancier van die doping gedreigd zou hebben haar ex-vriendin en de twee kinderen van haar ex te ontvoeren. Ze denkt gevaar te lopen als ze verklaart over haar opdrachtgever.

Desondanks kwam de 8,5 jaar die de rechter oplegde als een schok. De officier van justitie gaf een uur eerder nog aan een straf van 7,5 jaar passend te vinden. “Dit is echt heel zwaar,” zei advocaat Norman Werner na de zaak. “Ik heb van te voren natuurlijk met Madiea gesproken, en daarbij aangegeven dat een forse celstraf reëel zou zijn. Maar dit zit echt ver boven mijn verwachtingen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden