Waarom lagen er tienduizenden euro's cash in het Slotervaartziekenhuis?

Een kluis met tienduizenden euro's cash geld, waar werknemers met grote regelmaat een greep in doen. Je verwacht het bij een bank of een renderende handelsonderneming. Maar bij een kliniek in Amsterdam-West?

Bas Soetenhorst
Na het ontslag van Erbudak kwam een kastekort van 139.950 euro aan het licht. Beeld gpd
Na het ontslag van Erbudak kwam een kastekort van 139.950 euro aan het licht.Beeld gpd

Toch stond zo'n kluis in het Slotervaartziekenhuis op de directiekamer van Aysel Erbudak, blijkt uit het deze week gewezen vonnis tegen de voormalig topvrouw. Zij had als enige een sleutel. Na haar ontslag in 2013 kwam een kastekort van 139.950 euro aan het licht. Onduidelijk is waar dat geld is gebleven.

Vaststaat dat Erbudak 'zonder overleg of ruggespraak' verspreid over ruim twee jaar in totaal 45.000 uit de kluis haalde. De opnames werden weliswaar geadministreerd, maar Erbudak kan 'op geen enkele wijze' aantonen dat het geld een zakelijk doel diende. Ze moet het terugbetalen - met rente.

Erbudak was niet de enige die geld uit de kluis haalde. Ook toenmalig directielid Dees Brandjes nam tien mille in contanten uit de kluis op. Erbudak gaf hem een bundeltje bankbiljetten als 'voorschot' en daar is volgens de rechter geen kwitantie van.

Brandjes, hoogleraar infectieziekten en hoofd van de afdeling interne geneeskunde van het Slotervaart, vindt de gang van zaken volstrekt normaal. Hij had geld nodig omdat in 2009 of 2010 zijn salaris nog niet was vastgesteld, zegt hij. 'Het was een voorschot op mijn salaris en dat heb ik netjes terugbetaald, met rente. In tegenstelling tot mevrouw Erbudak, die heeft nooit iets terugbetaald.'

Schriftelijk bewijs
Brandjes zegt dat de opname administratief is verwerkt. 'Als het nodig is in hoger beroep, kan het schriftelijke bewijs worden geleverd. Daarin staat dat er 10.000 euro aan Brandjes is betaald en dat Brandjes het keurig heeft terugbetaald.' Volgens hem is over dat bedrag ook gewoon belasting afgedragen.

Hij vindt het niet vreemd. 'Iedere medewerker van het Slotervaartziekenhuis kan een voorschot krijgen op zijn salaris. Een heel gewone gang van zaken.'

En dat er zo veel geld in de kluis zit is ook niet raar. 'Stel, er komt een patiënt uit Griekenland, die wordt geopereerd en die betaalt cash. Dat geld gaat dan in een envelop in de kluis.

Met zijn kasopname heeft Brandjes het ziekenhuis voor nog meer schade behoed, meent hij. 'Achteraf ben ik blij dat ik toentertijd een voorschot op mijn salaris uit de kluis heb kunnen krijgen. Hierdoor is voorkomen dat deze 10.000 euro niet ook in de zakken van Erbudak is terechtgekomen en verdwenen. Zo heb ik nog tenminste 10.000 euro kunnen redden voor het ziekenhuis.'

Erbudak moet van de rechter in totaal 1,7 miljoen euro terugbetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden