PlusVragen Aan

Waarom kritiek als De Key nieuwkomers op de woningmarkt helpt?

De Key vormt zich om tot een woonstichting die zich speciaal richt op starters, jongeren en studenten. Dat vindt iedereen goed. Waarom komt er dan bij huurders en de Stopera zo veel kritiek naar boven? Verslaggever Woningmarkt Ton Damen legt uit.

Ton Damen
Een zaal vol huurders van De Key luisterde gisteravond naar de toelichting van het bestuur. Geheel rechts, topman Leon Bobbe. Beeld FOTO DE KEY
Een zaal vol huurders van De Key luisterde gisteravond naar de toelichting van het bestuur. Geheel rechts, topman Leon Bobbe.Beeld FOTO DE KEY

Ruim een maand geleden hebben notarissen de voorgenomen statutenwijziging bij woonstichting De Key doorgevoerd. De corporatie richt zich vrijwel alleen nog op de jonge nieuwe toetreders op de krappe Amsterdamse woningmarkt.

Dat lijkt toch vooral goed nieuws?
Jazeker. In Amsterdam hebben jongeren vrijwel geen kans op de overspannen en gesloten Amsterdamse woningmarkt. Woningcorporaties hebben zich steeds meer ontwikkeld tot reservaten van oudere huurders. Dat zijn de geluksvogels die er nog in geslaagd zijn tegen lage huren een sociale huurwoning te bemachtigen. Zij hebben een gouden lot in handen, dat zij niet meer willen afstaan. Er is nu één corporatie die met wat meer geweld dan gebruikelijk veranderingen doorzet.

Hoe denkt De Key dat te doen?
Daar is topman Leon Bobbe van De Key nooit geheimzinnig over geweest. Hij vormde in zijn vorige functie in het bestuur van de Hilversumse Dudok, de corporatie om van een brede woonstichting tot een "categorale" organisatie. Hij greep daarbij terug op de principes van de oude woningbouwverenigingen die zich exclusief inzetten voor diamantarbeiders, onderwijzers of werknemers van Werkspoor (Eigen Haard). Het principe was bouwen voor mensen die een huis nodig hadden.

Eind 2014 lichtte Bobbe als nieuwe directeur bij De Key zijn achterban in over zijn ideeën. Die stonden ook paginagroot in Het Parool. Behalve op nieuwe toetreders richt De Key zich op "centrale delen van de stad", de binnenstad.

Wat valt daar tegen in te brengen?
De huurders, in juli gesteund door een brief op poten van burgemeester Van der Laan, stellen dat dit ten koste gaat van de huidige huurders. Het college vreest dat De Key de afspraken die met de gemeente en huurders gemaakt zijn om alle groepen, zoals ook ouderen, gehandicapten en statushouders te huisvesten, niet na kan komen. De zwaarste taken komen dan bij andere corporaties terecht.

Minister Blok heeft in zijn brief van 18 november de bezwaren afgewezen. Hij wijst er op dat de Autoriteit Woningcorporaties akkoord is. Volgens Blok worden andere groepen bewoners niet uitgesloten. De Autoriteit zal daar volgens Blok ook op toezien. Bovendien heeft De Key de Autoriteit beloofd alle met Amsterdam gemaakte afspraken na te komen.

Heeft De Key de huurders goed geïnformeerd, zoals de Overlegwet vereist?
Voortdurend, vindt De Key. Het voornemen zich op jongeren te richten staat ook in het Koersdocument, aldus De Key. Toch is niet iedereen het daar mee eens. Huurdersorganisatie Arcade kende de koerswijziging wel, maar niet statutenwijziging.

Sommige bestuursleden hoorden in augustus voor het eerst van de statutenwijziging. Volgens De Key was dat geen probleem omdat de statutenverandering voortvloeit uit de nieuwe koers. Vervolgens miste Arcade de termijnen om bezwaar te kunnen maken bij de minister. De huurders hadden in september op een roerige ledenvergadering hun bezwaren kenbaar gemaakt.

Volgens minister Blok heeft De Key zich echter voldoende aan de Overlegwet gehouden. De huurders menen van niet. In de nieuwe statuten staat immers dat de belangen van toetreders op de woningmarkt voorop staan, wat impliciet betekent: die van zittende huurders niet. Dat was een conclusie die niet in het koersdocument staat. Huurders overwegen als belanghebbenden naar de rechter te stappen.

Hoe zit het met het conflict over vrije sectorwoningen?
De Key wil, voortbordurend op de statutenwijziging, volgend jaar 500 huurwoningen in een aparte BV onderbrengen. Voor die huizen mag de BV meer huur vragen: 2,5 procent per jaar boven op de inflatie, in plaats 1 procent gemiddeld boven de inflatie. Ook mag de BV als de woning vrij komt besluiten deze niet als sociale huurwoning te verhuren. Veel huurders maken zich daar zorgen over.

Wie heeft gelijk?
Het lijkt er op dat na ruzies wel voldoende is vastgelegd dat De Key ook moet blijven zorgen voor de huidige huurders. De Key zou ook meer zekerheden kunnen bieden voor behoud van de vijfhonderd af te splitsen woningen voor de sociale sector. De collega-woningcorporaties zeggen brede woonstichtingen te zijn en geen bezwaar hebben tegen de specialisatie van De Key. Alle partijen hopen dat De Key echt wat voor toetreders op de woningmarkt kan betekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden