Plus

Waarom komen al die beursbedrijven nu naar Amsterdam?

Waar het, op die ene Japanse bank na, niet lukt om banken weg te lokken uit Londen, slaagt Amsterdam er wel in om de cowboys van de aandelenmarkt uit de Britse hoofdstad te trekken. Hoe kan dat?

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Donderdag meldde zich al de zesde flitshandelaar in Amsterdam: Tradeweb.

Het is een zogenoemde flitshandelaar, een van de vele 'high frequency traders'. Dit zijn bedrijven die geld verdienen door razendsnel te speculeren op minieme schommelingen in koersen van aandelen, opties, obligaties en andere beleggingsproducten.

Om dat te kunnen doen op EU-beurzen zoals die van Euronext, moeten de betrokken bedrijven volgens hagelnieuwe beursregels een handelsvestiging binnen de EU hebben. Ongeacht het soort brexit, kunnen ze dat straks niet langer vanuit Londen doen.

Postbusfirma's
Deze maand stak de Europese financieel toezichthouder Esma een stokje voor plannen van financiële bedrijven om via het opzetten van postbusfirma's binnen de EU toch vanuit Groot-Brittannië actief te kunnen blijven.

Daardoor moeten ze nu razendsnel echte kantoren openen in een van de toekomstige lidstaten van de EU.

Omdat niet al het Britse personeel zal willen meeverhuizen en financieel talent in de EU schaars is, meldt de financiële sector zich nu massaal op het continent, om niet achter het net te vissen.

Tradeweb, dat deels eigendom is van mediaconcern Thomson Reuters, heeft een aanvraag voor een handelsvergunning voor de EU ingediend bij toezichthouder AFM.

Het bedrijf biedt een van de grootste handelsplatformen ter wereld waarop flitshandelaren zaken kunnen doen.

Eerder deze maand liet een directe concurrent, het Amerikaanse obligatieplatform MarketAxess, ook al weten grotendeels van Londen naar Amsterdam te verhuizen. De twee zijn in een felle strijd verwikkeld, waarbij Tradeweb momenteel de bovenliggende partij is.

Goedkoper
Daarnaast hebben de Amerikaanse branchegenoten Radix, Tower Research, Quantlab en Hard Eight al besloten hun handelsactiviteiten van Londen naar Amsterdam te verplaatsen.

Het Amerikaanse Jane Street heeft laten weten die stap ook te overwegen. "We hebben verschillende locaties voor ons Europese kantoor overwogen, maar op basis van de goede kwaliteit van het personeel, de ervaren toezichthouders en de goede infrastructuur voor Amsterdam gekozen," aldus Benjamin Blander van Radix.

Volgens Hard Eight is Amsterdam 'simpelweg een stuk goedkoper'.

Toezicht
Amsterdam heeft die positie mede te danken aan de Nederlandse flitsgiganten Flow Traders, Optiver en IMC.

Door de ervaring met het toezicht op die bedrijven hebben waakhonden De Nederlandsche Bank en AFM voldoende ervaring met flitshandel, die bij toezichthouders in andere landen nog wel eens ontbreekt.

De opkomst van de flitshandel in Nederland is weer het gevolg van de vroege automatisering van de beurshandel in Amsterdam, maar ook de aanwezigheid van internetknooppunt AMS-IX speelt een grote rol.

Om de razendsnelle transacties te kunnen verrichten, moeten de datastromen van en naar de beurzen zo snel en ongehinderd mogelijk verlopen.

De omstreden Nederlandse bonusregeling voor de financiële sector, volgens wethouder economische zaken Kajsa Ollongren de reden dat reguliere banken Nederland links laten liggen, speelt voor de flitsbranche geen rol.

Het gebrek aan goede huisvesting in de stad, door de kantorenbouwstop van de gemeente Amsterdam, evenmin.

Waar het bij reguliere banken vaak gaat om honderden brexitbanen, betreft het bij de flitsbranche per bedrijf hoogstens vijf tot tien medewerkers. De handel is grotendeels geautomatiseerd.

Begin deze week meldde The Financiele Times dat de Japanse bank MUFG overweegt van Londen naar Amsterdam te verhuizen. Het zou daarmee de eerste grote brexitbank zijn die voor Amsterdam kiest.

Londen blijft
Ook bij de concurrentiestrijd om flitshandelaren moet Amsterdam vooral in de slag met Dublin, waar zich inmiddels ook al enkele partijen hebben gevestigd. Voor de grote banken, waarvoor Amsterdam geen rol speelt, is naast Dublin ook Frankfurt favoriet.

Ondanks de brexitvlucht blijft Londen vooralsnog de belangrijkste vestigingsplek voor flitshandelaren. Britse en Europese Partijen kunnen ook vanuit de stad actief blijven zolang Groot-Brittannië niet formeel uit de EU is gestapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden