Waarom klagen niet meer ouders over het lerarentekort?

Ouderorganisaties zijn verbaasd dat er nauwelijks ouders in het geweer komen tegen het lerarentekort.

Ouderorganisaties zijn verbaasd dat er nauwelijks ouders in het geweer komen tegen het lerarentekort. Beeld Koen van Weel/ANP
Ouderorganisaties zijn verbaasd dat er nauwelijks ouders in het geweer komen tegen het lerarentekort.Beeld Koen van Weel/ANP

Vorig jaar protesteerden ouders en leerlingen van basisschool Tamarinde in Zaandam bij de gemeente, toen die vanwege het lerarentekort een vierdaagse schoolweek wilde invoeren. Dat is uitzonderlijk. “We vinden het verbazingwekkend dat ouders zich niet roeren,” zegt Jeroen de Glas, een van de initiatiefnemers.

Inmiddels staan alle seinen op rood. Uit een enquête van CNV Onderwijs en het AD onder drieduizend leraren, schooldirecteuren en onderwijsondersteuners blijkt dat de leerlingen vooral minder goed scoren in klassen met wisselende leerkrachten. De kinderen krijgen niet alle lesstof of hebben te weinig tijd om die goed te leren.

‘We schrikken ons rot’

Desondanks constateert ook ouderorganisatie Ouders & Onderwijs dat ‘de massale verontwaardiging’ onder ouders uitblijft. De organisatie overweegt een meldpunt te openen waar ouders de gevolgen van het lerarentekort kunnen melden.

“We weten nog steeds niet precies hoe groot het probleem is en de minister lijkt er niet happig op dat in kaart te brengen,” zegt directeur Lobke Vlaming. “Ik denk dat we ons rot schrikken als we de echte consequenties overzien.”

Het Zaanse protest heeft resultaat. De ouders praten met de gemeente, die 2,5 ton heeft uitgetrokken voor extra ondersteuning van leerlingen. De Glas: “Wij hebben onze kinderen aangifte laten doen bij de leerplichtambtenaar omdat ze niet het onderwijs kregen waar ze recht op hadden. Dan moet de overheid wel iets doen.”

Hij roept ouders op te klagen bij de Onderwijsinspectie. “Als de inspecteurs met al die klachten iets moeten gaan doen, raakt dat ook de minister. Ouders kunnen écht iets doen.’’

2,5

Na protest van ouders over een vierdaagse schoolweek, trok Zaandam vorig jaar 2,5 ton extra uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden