Plus

Waarom kiest Netflix voor Amsterdam?

Als Amsterdam de typisch Nederlandse waarden en cultuur de komende decennia wil behouden, moet het juist groei en nieuwe bedrijven omarmen. Dat zegt topman Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Het nieuwe kantoor van Netflix in AmsterdamBeeld Netflix

In anderhalf jaar tijd 230 man erbij bij videodienst Netflix, die deze week een nieuw kantoor opende in het Willemshuis aan de Stadhouderskade. In drie jaar zeshonderd nieuwe medewerkers bij Uber, en Oracle groeit pijlsnel naar 400 nieuwe werknemers.

Amsterdam is een magneet voor techbedrijven uit binnen- en buitenland. "Hoe dat komt?" zegt Lokerse, "Heel belangrijk: het is hier gewoon leuk."

Gisteren werd de status van Amsterdam ook bevestigd door een rapport van de Londense makelaar Savills, die Amsterdam dé techhoofdstad van continentaal Europa noemt en op nummer vijf in de wereld zette.

Waarden en cultuur
"Wij Nederlanders zien die kwaliteiten van de stad niet altijd zo, maar millennials, de bron van talent bij technologiebedrijven, zien Amsterdam als de beste stad om te wonen en te werken in de wereld."

De aantrekkelijkheid van Amsterdam voor zulke bedrijven en hun werknemers gaat volgens Lokerse veel verder dan economische voordelen als beschikbare kantoorruimte, gunstige huurprijzen en betaalbare expatwoningen.

"Natuurlijk speelt dat ook een rol. Maar het gaat vooral om het leefklimaat dat we gewend zijn in Nederland en Amsterdam. De waarden en cultuur, hoe wij met elkaar omgaan."

Weinig hiërarchisch
"Nederlanders gaan altijd al weinig hiërarchisch met elkaar om. De jongste werknemer kan hier een discussie aangaan met de topman. Het Nieuwe Werken is zo ongeveer in Nederland uitgevonden, de deeleconomie is hier goed ontwikkeld."

"Dat zijn waarden die in deze nieuwe economie ook gelden, waarden waar de techindustrie baat bij heeft, maar die in een heleboel andere steden in de wereld die zich ook opwerpen als vestigingsplaats voor techbedrijven helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn."

"Zulke kwaliteiten hadden we al en door de komst en groei van dit soort bedrijven worden ze alleen maar belangrijker: er ontstaat een vliegwiel dat ze alleen maar meer beschermt."

Geen tegengas geven
Volgens Lokerse is het koesteren van zulke techbedrijvigheid en de bijbehorende werknemers dan ook cruciaal om de Nederlandse waarden de komende decennia overeind te houden. "Er zijn grote veranderingen op til in de wereld en de vraag is niet óf we daar bij moeten zijn, maar hoe."

"We komen nu in een fase waarin de hele wereld welvaart en economische groei structureel anders zullen worden verdeeld. "

"Willen wij daar als stad en land bij zijn, dan moeten we ons openstellen voor die veranderingen in plaats van tegengas te geven, zoals nu gebeurt door maatregelen te nemen tegen iets dat wij als 'te druk' ervaren of door een stop op de bouw van nieuwe kantoren."

"We kijken te veel terug naar hoe het was, maar de wereld verandert. Amsterdam en Nederland moeten niet bang zijn voor veranderingen. Als we met behoud van onze waarden en met oog op kwaliteit bewust groei toestaan, zorgen we er juist voor dat we behouden wat we belangrijk vinden. Dan heeft Amsterdam echt de beste papieren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden