Lezersbrief

‘Waarom kan die 3% groene stroom niet zo worden opgewekt als die andere 97?’

Peter Verbeek betwijfelt of de plannen van de gemeente om in 2030 genoeg wind- en zonneenergie op te wekken voor 80 procent van de huishoudens wel genoeg zoden aan de dijk zetten.

2019-02-12 17:39:44 ROTTERDAM - Windmolens bij windpark Slufterdam. De oude windmolens zijn vervangen door veertien moderne, efficientere windmolens die genoeg stroom opwekken om jaarlijks circa 50.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien. ANP BAS CZERWINSKIBeeld ANP

Ronkende krantenkoppen vorige week, ook in Het Parool, die het persbericht van de gemeente Amsterdam overnamen dat er in 2030 genoeg zon- en windstroom is voor 80 procent van de huishoudens. Dat zet zoden aan de dijk zou je zeggen.

Is dat wel zo?

Het elektriciteitsverbruik van huishoudens is 4 procent van het totale energieverbruik. In 2030 leveren alle inspanningen van de Regionale Energie Strategie Amsterdam dus in totaal 3 procent van ons totale energieverbruik op: 80 procent van 4 procent is immers ongeveer 3 procent. Dat zet dus geen zoden aan de dijk.

De RES-Amsterdam heeft in november vorig jaar vier ‘ateliers’ gehouden, waar de burgers van Amsterdam kennis konden nemen van de plannen die nu zijn gepubliceerd. Daar werden ook drie scenario’s gepresenteerd.

Het eerste scenario was zo veel mogelijk respect voor leefomgeving en natuur te betrachten. Het tweede scenario stelde voor om zo veel mogelijk alle ruimte te benutten en scenario drie lag daar ergens tussenin. Het is duidelijk dat het eerste ­scenario minder energie zou op­wekken dan het tweede.

De aanwezigen bij de ateliers konden stemmen en kozen met meerderheid voor het eerste scenario. Blijkbaar hechten de burgers van Amsterdam meer aan de natuur rond Amsterdam dan aan energie-opwekinstallaties. De uitkomsten van de ateliers zijn nooit gepubliceerd.

Het is onmiskenbaar waar dat alle elektriciteit die wordt opgewekt door zon en wind, bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot. Amsterdam heeft echter al een grote bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot door de Hemweg­centrale te sluiten. De sluiting van deze centrale levert een CO2-uitstootbesparing die gelijk staat aan 400 windturbines. Dát zet zoden aan de dijk. 

Straks fietst de Amsterdamse burger door landelijk Noord tussen de zonnepaneelvelden met rondom ­uitzicht op windturbines richting Durgerdam. Hij vraagt zich dan af waarom die 3 procent elektriciteit niet op dezelfde manier kon worden opgewekt als die andere 97 procent.

Gelukkig moeten alle plannen nog via een democratisch proces worden goedgekeurd. Dus burgers van Amsterdam, wees alert.

Peter Verbeek, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden