Analyse

Waarom is Willem Holleeder nog vrij?

Wanneer wordt Willem Holleeder opgepakt - en waarom is dat nog niet gebeurd? De kwestie hangt al dagen in de lucht. Het antwoord is veelledig, maar justitie zit vooral met het knellende pijnpunt dat zijn arrestatie het lopende hoger beroep in liquidatiezaak Passage totaal zou ontregelen.

Willem Holleeder.Beeld Peter Smulders

Fred Ros als kroongetuige: het lijkt een indrukwekkende vangst voor justitie. Ros, die zo lang verkeerde in het hart van de Amsterdamse onderwereld, moet heel veel te vertellen hebben waarmee de recherche stappen kan zetten in de strijd tegen de groten die ze te weinig kon maken, zoals de opdrachtgevers voor liquidaties.

Willem Holleeder is het icoon.

Toch, de opmerkelijke en gewaagde deal met de zware crimineel Ros brengt behalve principiële ook een boel praktische bezwaren met zich mee. In die zin zou hij nog wel eens een Paard van Troje kunnen zijn.

Obstakel
Het eerste en voorlopig het meest in het oog springende obstakel voor een voortvarende vervolging van onder anderen Holleeder is, opmerkelijk genoeg, de lopende liquidatiezaak Passage waarin Ros nu juist als kroongetuige is opgevoerd.

In die zaak, waarin drie uitvoerders van liquidaties levenslang hebben gekregen en waarin Ros tot dertig jaar cel is veroordeeld, sleept zich nu al maanden het hoger beroep voort.

In dat proces is Holleeder de grote afwezige, omdat justitie tegen hem onvoldoende bewijs zag om hem aan te klagen toen de rechtbank begin 2009 aan de zaak begon. Dat krijgt met de biecht van kroongetuige Ros pijnlijke gevolgen.

Begin
Laat justitie Holleeder arresteren, dan moet ze de moordzaak tegen hem en waarschijnlijk nog een trits medeverdachten uiteraard bij het begin beginnen. Holleeder cum suis zouden in voorarrest moeten worden genomen, ze zouden moeten worden verhoord, de verklaringen van Ros moeten tot in detail worden gecheckt en een reeks getuigen zou voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.

Alle resultaten van het onderzoek in dat proces zijn vanzelfsprekend hoogst relevant voor het hoger beroep in Passage, aangezien die zaken volledig zijn verweven en goeddeels om dezelfde misdrijven draaien.
Kortom: het liquidatieproces dat al zo vaak is ontspoord en waarvan de eerste ronde belachelijk lang heeft geduurd (vier jaar), zal zich in appèl opnieuw volledig vastdraaien.

Officieel stelt justitie dat Holleeder nog vrij rondloopt omdat ze eerst de verklaringen van Ros op hoofdlijnen moet checken, maar daarbij dient te worden opgemerkt dat zijn relaas uit december stamt en dat bijvoorbeeld de justitietop natuurlijk nooit met de deal zou hebben ingestemd als die verklaringen nog níet in grote lijnen waren gecontroleerd.

Brisant
Het is zeer de vraag of het treuzelen met de arrestatie van Holleeder kan voorkomen dat het hoger beroep in liquidatiezaak weer vastloopt. Ook los van Holleeder is de biecht van Ros brisant en moet die uitentreuren worden gecontroleerd. Hier groeit een nieuw procedureel gedrocht.

Donderdag zullen de verdachten en hun advocaten zich in de beroepszaak voor het eerst (verontwaardigd) uitspreken over Ros' deal. In elk geval hoofdverdachte Dino Soerel, in de eerste ronde vrijgesproken van het geven van moordopdrachten, kan niet wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden