Waarom is niet iedereen vrij op 5 mei?

Eén op de drie werknemers moet vandaag op Bevrijdingsdag gewoon werken. Hoewel het dit jaar een officiële feestdag is, betekent dat nog niet dat de baas vrijaf geeft, blijkt uit onderzoek van de NationaleVacaturebank.nl.

Natasja de Groot
Veel werknemers zouden graag vrij willen omdat naar een Bevrijdingsfestival of -concert te gaan. Beeld anp
Veel werknemers zouden graag vrij willen omdat naar een Bevrijdingsfestival of -concert te gaan.Beeld anp

Ruim de helft van de werknemers zegt eens in de vijf jaar vrij te krijgen op Bevrijdingsdag. In de meeste gevallen is dat geregeld in de cao. Desalniettemin blijkt er veel verwarring, zegt Olga Kleinlooh van NationaleVacaturebank.

'Er is geen eenduidige richtlijn voor Bevrijdingsdag als feestdag. Is er geen geldende cao, dan bepaalt de werkgever of Bevrijdingsdag een vrije dag betreft. Een heldere regelgeving voor het hele land zou veel verwarring en onbegrip kunnen voorkomen.'

Petitie
Dat 5 mei geen vrije dag is, is het Comité 4 en 5 mei een doorn in het oog. Al langer pleit het voor een nationale vrije dag. Dit jaar gaat het nog een stapje verder: samen met de veertien Bevrijdingsfestivals is het hiertoe een petitie gestart.

'5 mei is een van de belangrijkste dagen in het jaar. Het is nu 70 jaar na de bevrijding en het is hard nodig dat we extra aandacht geven aan wat vrijheid voor ons betekent,' zegt John Arkes van het Bevrijdingsfestival in Brabant, woordvoerder namens de initiatiefnemers van de petitie. Zo'n 3500 mensen hebben deze ondertekend en de hoop en wens van het Comité is dat dit aantal nog flink stijgt. 'Opdat werkgevers en overheid weten dat iedereen 5 mei een vrije dag waard vindt.'

Voor de overheid zal dit overigens wel loslopen; ambtenaren zijn 5 mei elk jaar vrij. In andere branches is dat een ander verhaal.

Hoge kosten
Veel werkgevers zien ook helemaal geen brood in zo'n jaarlijkse vrije dag. 'We zijn daar echt op tegen,' reageert woordvoerder Roelf van der Kooij namens ondernemingsorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Wie jaarlijks vrij wil zijn op 5 mei, moet maar een vrije dag opnemen.'

Een van de tegenargumenten is de kosten. Als er in de periode van Koningsdag (27 april) en Hemelvaart (14 mei) nóg een jaarlijkse vrije dag bijkomt, ligt de productie lang stil. Bovendien zou zo'n collectieve vrije dag volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tussen 1 en 1,5 miljard euro kosten.

Volgens werkgeversvereniging AWVN staan werknemers ook helemaal niet zo te springen om een vaste vrije dag op 5 mei. Zij willen vooral flexibiliteit in het kiezen van hun vrije dagen.

Liever Goede Vrijdag
Dat beeld wordt bevestigd door het onderzoek van de NationaleVacaturebank. Een op de tien werknemers ziet deze feestdag namelijk net zo lief verdwijnen. Ze krijgen liever vrij op Goede Vrijdag. 4 procent zegt wel altijd vrij te willen hebben op 5 mei, maar dan vooral om naar een bevrijdingsfestival te kunnen gaan.

Als het gaat om de arbeidsproductiviteit en onze concurrentiepositie in vergelijking met andere landen - een ander argument tegen een extra vrije dag - hoeven we ons geen zorgen te maken. Nederlanders hebben de minste vakantiedagen van West-Europa.

Met in totaal 28 vrije dagen, inclusief feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen, bungelt Nederland volgens onderzoek van HR-adviseursbureau Mercer helemaal onderaan het lijstje. Het lage aantal vrije dagen komt vooral doordat er slechts acht nationale feestdagen zijn in Nederland. En daar kan er volgens de bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité dus best ééntje bij. 'Desnoods ruilen we er Tweede Paasdag of Tweede Pinksterdag voor in,' aldus Arkes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden