Waarom is het de laatste tijd zo mistig in Amsterdam?

Het lijkt de afgelopen tijd geen unicum: wakker worden in een mistig Amsterdam. Is er een reden waarom de stad zo geregeld in nevelen gehuld gaat?

Bien Borren
Het zicht was in Amsterdam woensdag erg beperkt. Beeld Het Parool
Het zicht was in Amsterdam woensdag erg beperkt.Beeld Het Parool

De afgelopen maand kampte Amsterdam met vijftien mistdagen, blijkt uit inventarisatie van weerbureau Weeronline.nl. Een aantal dat een stuk hoger ligt dan de gemiddelde zes mistdagen per maand, zegt meteoroloog Jaco van Wezel. "In december vorig jaar werd Amsterdammers het zicht slechts een dag ontnomen, moet je nagaan."

Gemakkelijk ontstaan
Heel verwonderlijk is het groot aantal mistdagen dit jaar niet, voegt Van Wezel daar direct aan toe. "We hebben de afgelopen maanden te maken met een krachtig hogedrukgebied. Door de combinatie van weinig wind en een vochtige lucht kan er gemakkelijk mist ontstaan."

Er zit weinig stroming in de lucht boven Amsterdam en daarom is de kans groot dat de zon zich pas donderdagmiddag op z'n vroegst laat zien. Maar Van Wezel houdt een slag om de arm: "Het zou ook goed kunnen dat het zicht in Amsterdam pas vrijdag weer beter wordt."

Vuurwerkdampen
De voorspelde motregen en wind in het weekend zouden soelaas kunnen bieden. "Gelukkig maar," zegt Van Wezel. "Hadden we met deze weersomstandigheden oudjaarsdag gevierd, dan was het zicht op z'n zachts gezegd belabberd geweest. Vuurwerkdampen waren blijven hangen en dat is ook voor je gezondheid niet fijn."

Voor Pekingse taferelen waarbij vervuilde lucht, ongunstige weersomstandigheden en plaatselijke luchtvervuiling voor zware smogdekens zorgt, hoeven Amsterdammers niet bang te zijn. Van Wezel: "We merken in Nederland juist dat de luchtvervuiling afneemt. Op jaarbasis zien we dat het daarom juist steeds zonniger wordt."

Smog tijdens jaarwisseling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een "kortstondige piek'' aan smog tijdens de jaarwisseling.

De concentraties fijnstof zullen echter snel dalen omdat er naar verwachting veel wind staat. Ook is de kans groot dat het zal motregenen tijdens de jaarwisseling en zal de gevoelstemperatuur rond het vriespunt liggen, voorspelde Weeronline dinsdag.

Het gezondheidsinstituut adviseert mensen met ademhalingsproblemen dan ook om tijdens de jaarwisseling binnen te blijven en lichamelijke inspanning te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden