Waarom is de broer van de kroongetuige vermoord?

Reduan Bakkali, de broer van kroongetuige Nabil Bakkali, is donderdag doodgeschoten bij de NDSM-werf. Zeven vragen beantwoord over deze brute liquidatie.

Maarten van Dun & Paul Vugts
De vluchtauto die uitgebrand is gevonden in de buurt van het schietincident waarbij Reduan Bakkali werd doodgeschoten Beeld anp
De vluchtauto die uitgebrand is gevonden in de buurt van het schietincident waarbij Reduan Bakkali werd doodgeschotenBeeld anp

1. Waarom is de broer van Nabil Bakkali vermoord?
De moord komt op een opmerkelijk moment: Reduan Bakkali is doodgeschoten amper een week nadat bekend werd gemaakt dat zijn broer Nabil (30) kroongetuige was geworden.

Reduan Bakkali was voor zover bekend volstrekt niet actief in het criminele milieu.

In zijn verklaringen wijst Nabil Bakkali criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki aan als opdrachtgevers van een reeks onderwereldmoorden.

De liquidatie is professioneel uitgevoerd, een signaal dat het geen impulsieve schietpartij was na bijvoorbeeld een ruzie - hoe toevallig dat ook zou zijn.

In de onderwereld was sinds de bekendmaking van justitie al volop gespeculeerd over het lot van de familieleden van de kroongetuige.

2. Wat is bekend over de daders en opdrachtgevers?
Over de daders is niet veel bekend. De schutter deed zich voor als een sollicitant die bij het beletteringsbedrijf van Reduan Bakkali wilde komen werken. Eenmaal vlakbij zijn doelwit opende de schutter het vuur.

Over de opdrachtgevers is nog niets bekend, het rechercheonderzoek is vanzelfsprekend pas net opgestart.

Als de moord op Bakkali een reactie is op het afleggen van getuigenverklaringen door zijn broer, maar dat is uiteraard nog in onderzoek, dan is het een teken van de slagkracht van de organisatie achter de moord.

Binnen een week een liquidatie regelen is geen sinecure, zo is de gedachte in het milieu. Daarvoor zijn niet alleen mensen nodig, maar ook wapens en vluchtauto's.

3. Waarom had Reduan Bakkali geen beveiliging?
Als een kroongetuige zich meldt om verklaringen af te leggen, dan maakt hij in het voortraject afspraken met justitie over zijn veiligheid. Er kan dan worden gesproken over, bijvoorbeeld, een nieuwe identiteit of persoonsbeveiliging.

Het ligt voor de hand dat ook het bewaken en beveiligen van familieleden van de kroongetuige ter sprake komt. Dat zal ook nu zijn gebeurd, zeker omdat Bakkali eerder was bedreigd dat 'iedereen van hem gaat slapen' als hij zou praten.

Het Openbaar Ministerie zegt donderdag in een reactie dat Reduan Bakkali 'slechts beperkte maatregelen' wilde accepteren. Dat verklaart ook waarom hij donderdagochtend naar zijn bedrijf ging, terwijl hij daar eenvoudig voor kwaadwillenden was te vinden. Met de familie was wel uitvoerig gesproken 'over de risico's en de maatregelen die getroffen konden worden,' aldus het OM. Voor de goede orde: het staat eenieder vrij om bewaking en beveiliging door de overheid te weigeren.

4. Krijgen anderen nu beveiliging?
Dat is voor een deel koffiedik kijken. Zoals gezegd: de veiligheid van de familie zal absoluut besproken zijn toen Nabil Bakkali zijn verklaringen ging afleggen, maar het is gissen wat van die besprekingen de uitkomsten zijn geweest.

Onbekend is ook of bepaalde familieleden beveiliging hebben geweigerd. Informatie over de beveiliging van personen wordt vanzelfspreken door de overheid niet verstrekt.

5. Waarom is de naam van de kroongetuige door justitie naar buiten gebracht?
Justitie heeft Nabil Bakkali altijd Nabil B. genoemd, maar door het overlijden van zijn broer is zijn achternaam ook bij het grote publiek bekend geworden.

In brede kring wisten echter veel mensen zijn identiteit al: in het Utrechtse en Amsterdamse milieu wist vrijwel iedereen direct na de bekendmaking door justitie om wie het ging.

Politie op de plek waar een schietincident heeft plaatsgevonden. Beeld anp
Politie op de plek waar een schietincident heeft plaatsgevonden.Beeld anp

Bakkali was namelijk zelf verdachte in een onderzoek naar een liquidatie. Eenieder die die zaak kent, had eenvoudig kunnen uitvogelen wie de kroongetuige was, ook als justitie hem naar de buitenwereld toe 'getuige X' had genoemd.

Daarbij komt: in de strafdossiers prijkt zijn volledige naam sowieso. Dat is immers de kracht van een kroongetuige: die wordt altijd bij naam genoemd in de dossiers, omdat hij openlijk vertelt over de handel en wandel van zijn mede-criminelen.

6. Welke gevolgen heeft dit voor de getuigenis van de kroongetuige?
De verklaringen die Bakkali reeds heeft afgelegd blijven overeind staan. Hij kan ze niet intrekken.

Ook als justitie er bijvoorbeeld achter zou zijn gekomen dat hij zich niet aan de afspraken van de getuigendeal heeft gehouden (bijvoorbeeld doordat hij zijn eigen rol bij misdrijven had verzwegen), dan blijven de verklaringen geldig.

Of en hoeveel Bakkali nog zou gaan vertellen is niet bekend, dus het is ongewis of hij zijn eventueel nog af te leggen getuigenissen zal aanpassen na de moord op zijn broer.

7. Wat zal de reactie van politie en justitie zijn?
Het dreigingsniveau voor de kroongetuige en zijn familie zal opnieuw worden onderzocht en tegelijkertijd zal het opsporingsonderzoek naar de daders van de moord op Bakkali de absolute prioriteit hebben van politie en justitie.

Als de moord op Reduan Bakkali inderdaad is bedoeld als wraakactie voor de verklaringen van diens broer, of als waarschuwingssignaal voor andere potentiële getuigen, dan zullen de opsporingsdiensten de moord beschouwen als een aanval op de rechtsstaat.

Lees meer: Kroongetuige Nabil B. verhaalt over forse reeks liquidaties

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden