Waarom is Ajax-Cambuur een risicowedstrijd?

Wedstrijden tussen Ajax en Cambuur zijn voortaan 'risicowedstrijden', is besloten. Uit de rapportage over de editie van 9 maart in Amsterdam blijkt waarom.

De Arena voor de wedstrijd Ajax-Cambuur van 9 maart. Beeld anp

Het is niet dat de vertegenwoordigers van Ajax, Cambuur, politie, gemeente, justitie en de Arena de wedstrijd Ajax-Cambuur van 9 maart onvoorbereid tegemoet zijn getreden. Het overleg, ook via videoconferenties, had sinds januari (!) heus volgens de protocollen en draaiboeken plaatsgevonden. Niettemin werd het een pandemonium. Een terugblik in staccato, aan de hand van de 'zelfreflectie' die burgemeester Eberhard van der Laan heeft opgesteld.

Op 27 januari wijst de Friese politie op risico's van 'vrij reizende' supporters, onder wie de harde kern van Cambuurfans, met hooligans met een stadionverbod. De Amsterdamse politie wil ze zo veel mogelijk in bussen dwingen, maar een verplichte combiregeling, met opgelegd reizen per openbaar vervoer, lijkt de autoriteiten niet noodzakelijk.

Vijfduizend euro schade
Begin maart blijkt dat van de kleine achthonderd te verwachten Cambuursupporters 250 tot driehonderd al aan het eind van de ochtend in Amsterdam willen arriveren (de wedstrijd zal om 16.30 uur beginnen). De Ajaxhooligans kunnen daar wel eens op reageren, is het idee. De politie roept wat meer verkenners en mobiele eenheid op, plus extra particuliere beveiligers. Het is te laat om alsnog een 'combiregeling' op te leggen. Cambuursupporters hebben al losse kaartjes voor het stadion. Het supportershome van Ajax mag open zijn. De autoriteiten bereiden wel extra maatregelen voor, waaronder eventuele noodbevelen, en besluiten zo nodig ferm op te treden. Daarbij blijft het.

Op de wedstrijddag verzamelen leden van de harde kern van Ajax rond het middaguur in een café in de Paleisstraat. Cambuursupporters zijn ondertussen 'stevig aan het indrinken' in de trein. Niettemin besluiten de beleidsmakers de Friese supporters 'met open armen te ontvangen' en lastpakken op grond van een noodbevel te isoleren en terug te sturen. Om 12.41 uur is de trein met driehonderd 'supporters' uit Leeuwarden op CS - met vijfduizend euro schade.

Stenen
In de trein is tegen de afspraken in niet omgeroepen dat alcohol taboe is in het centrum. De politie dirigeert de Friezen naar de Nieuwmarkt en de Wallen en pakt drank af. De Cambuurders, verdeeld in groepen, provoceren; er zijn kwetsende spreekkoren. Kleine groepjes Ajaxhooligans kunnen worden weggehouden.

Rond twee uur gaat het mis. Friezen zingen over Hamas et cetera, ze gooien flessen en stoelen. Een klein halfuur later willen tachtig tot honderd in zwart geklede Ajaxhooligans met bedekte gezichten de Friezen te lijf vanuit de Sint Antoniesbreestraat. Ze gooien stenen en terrasmeubilair.

Putdeksels
De politie drijft de Cambuursupporters naar de metro. Als de bestuurder dertig tot veertig Ajaxhooligans ziet staan, met capuchons en bivakmutsen, rijdt hij station Van der Madeweg voorbij. De Ajacieden gooien stenen, de Friezen zingen kwetsende liedjes. Als de Friezen uitstappen op Strandvliet-Arena en de politie met zwaailichten op ze af rijdt, komen gealarmeerde Ajaxhooligans uit het home. De ME wil de Cambuurders beschermen, maar die provoceren. Mogelijk zijn met de volgende metro meer Ajaxsupporters onderweg; enkele honderden staan inmiddels bij het supportershome. Ze gooien stenen, putdeksels, flessen, blikken en een vuurwerkbom, die een Fries zwaar verwondt aan zijn gezicht.

Om 15.25 uur krijgen ME'ers bij het supportershonk opdracht hun pistool te trekken. Ajaxhooligans roepen 'schiet dan!' en blijven staan. Ook als 27 Friezen gewond zijn geraakt, blijven beide partijen zich misdragen en proberen ze uit te breken of het stadion in te komen. Ze vechten met de politie en stewards, ook als de wedstrijd is begonnen. Ze raken slaags op de nabijgelegen brug, de ME grijpt in. Pas na zes uur, als de politie de Cambuuraanhangers in een gevorderde trein laat wegvoeren, wordt het rustig. De schade aan het stadion: 6463 euro.

Eén van de lessen: het supportershome moet weg van de noordzijde van de Arena, zoals ook is gepland. Afspraken en noodbevelen moeten worden aangescherpt en elke Ajax-Cambuur wordt een risicowedstrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden