'Waarom gaf ik m'n camera af?'

Cabaretier Theo Maassen gooide zaterdag in de Melkweg een peperdure camera van fotografe Ilvy Njiokiktjien kapot. Haar was niet gemeld dat Maassen geen camera's wilde.

Wat gebeurde er zaterdagavond?
Ilvy Njiokiktjien: "Ik had opdracht van Spits om te fotograferen op het Comedy Festival in de Melkweg en van de organisatie had ik toestemming in de zaal te fotograferen. Tijdens de show stopte Theo Maassen opeens en vroeg wie er aan het fotograferen was. Ik zei niets, want ik had geen zin publiekelijk afgezeken te worden. Maar toen deed hij het licht aan en keek iedereen naar mij."

"Hij liep naar mij toe en zei: 'Geef hier die camera.' En dat deed ik. Waarom weet ik nog steeds niet. Hij zei het zo dreigend dat ik de camera gaf. Ook met het idee: hij doet er niets mee, hij legt hem aan de kant of delete de foto's."

"Hij vroeg het publiek te klappen als ze wilden dat de camera aan diggelen zou worden geslagen. Toen begon bijna iedereen te klappen. Hij gooide de camera de lucht in en die viel in twee stukken."

Hoe reageerde u?
"Ik was echt verbouwereerd. Pas toen het publiek opstond en boos werd, besefte ik dat het écht gebeurd was en dat het écht mijn camera was. Toen raakte ik helemaal in paniek en vanaf dat moment ben ik niet meer opgehouden met huilen. Het was echt een ramp."

"Maassen was inmiddels aan het schelden naar het publiek en het publiek was ook boos op hem en was op hem aan het schelden. Hij stopte zijn show toen en liep weg. Ik heb de stukken van mijn camera bij elkaar geveegd en ben naar de organisatie gegaan. Die hebben mij heel netjes opgevangen met kopjes thee en glaasjes water."

Heeft u diezelfde avond nog aangifte gedaan?
"Ja, ik ben direct doorgelopen naar het politiebureau. Daar heb ik aangifte gedaan. Theo Maassen heeft nog een show gedaan en is daarna voor verhoor naar het bureau gegaan. Er stonden wel zes agenten klaar om hem mee te nemen, maar die waren niet nodig."

De organisatie heeft inmiddels laten weten dat u niet wist dat er niet gefotografeerd mocht worden, terwijl Maassen dacht dat iedereen geïnformeerd was.

"De organisatie zegt dat de fout bij haar ligt. Ik mocht overal fotograferen, maar niet bij Theo Maassen. Die had dat aan de organisatie laten weten, maar dat was niet doorgegeven."

Waren er andere fotografen in de zaal?
"Dat weet ik niet. Het was donker. Ik zou graag foto's hebben. Ik wil wel zien hoe ik reageerde. Achteraf denk ik ook: had ik mijn camera niet kunnen vangen? Waarom heb ik hem nou aan Maassen gegeven?"

Vond u Theo Maassen een leuke cabaretier?
"Ik vond hem voorheen niet zo grappig, een beetje te grof. Maar gisteren heb ik echt heel hard zitten lachen - tot dit gebeurde."

Heeft hij zondag nog excuses aangeboden?
"Nee, dat vind ik nog wel het zwakste. Ik krijg vanuit het hele land mailtjes en telefoontjes, maar van hem heb ik nog niets gehoord."

Extra zuur was dat de camera de prijs was die u onlangs kreeg vanwege het winnen van de Zilveren Camera.
"Ik kreeg de camera als prijs, plus een lens. Die camera kost vijfduizend euro en de lens, die kapot is, had ik geleend van Canon. Die schat ik rond de negenduizend euro. Ik heb moeten tekenen dat ik verantwoordelijk ben voor schade."

Zijn fotografen eigenlijk verzekerd tegen dit soort geweld?
"Ik had de camera net een paar weken en ik had hem nog niet verzekerd. Ik weet niet op wie ik de schade kan verhalen: op Maassen of op de organisatie, die mij niet informeerde."

Kunt u nog wel werken?
"Nee, ik zit thuis. Ik heb geen reservecamera. Voordat ik deze prijs won, had ik er wel een, maar die is een week of zes geleden gestolen."

Theo Maassen betreurt voorval en vergoedt camera


Theo Maassen betreurt het voorval. Hij liet vandaag weten de vernielde camera te willen vergoeden, samen met de organisatie van het festival. Maassen dacht dat het duidelijk was dat er geen foto's mochten worden gemaakt. 'Toen dat vervolgens toch gebeurde, leek het voor mij of iemand mijn optreden moedwillig saboteerde. Wat er vervolgens gebeurde, betreur ik zeer, helemaal nu ik weet dat de fotografe niet duidelijk geïnstrueerd is.'

Het is niet de eerste keer dat de cabaretier in opspraak kwam. In 2001 kreeg hij een taakstraf nadat hij voor de grap de Uefacup van PSV had gestolen. Een jaar eerder kreeg hij een voorwaardelijke boete vanwege aanranding van een bezoekster die te laat binnenkwam. (MARIEKE MONDEN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden