Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Waarom gaat Harm Edens niet naar Syrië?

PlusGijs Groenteman

Tijl Beckand heeft op de NPO een programma over Bach. (Tijl Beckand is die ene van de Lama’s die altijd net iets forser en ouder lijkt dan de rest, zeg maar de vader van de Lama’s.) Tijl houdt van klassieke muziek, en bij de NPO eindigt elke brainstorm die gaat over ‘klassieke muziek’ en ‘jong publiek’ bij Tijl Beckand of bij de olijke krullenbol van Podium Witteman.

Tijl in het voetspoor van Bach heet het nieuwste programma. Het gaat over de voettocht die Bach ondernam van Arnstadt naar Lübeck om de organist Dieterich Buxtehude aan het werk te horen.

Als u zeer vermakelijk en informatief over Bach wilt lezen, zou ik u het boek van Maarten ’t Hart over de componist aanraden. Als u geïnteresseerd bent in Tijl Beckand op zoek naar Bach, raad ik u aan om naar het tv-programma te kijken. Of, om het intro van Tijl in het voetspoor van Bach te citeren: ‘Ík ga je vier afleveringen lang meenemen op míjn voettocht in het voetspoor van de muzikale held van álle componisten – Johann Sebastian Bach.’ De eerste scène gaat over het hotelletje in Arnstadt waar Tijl en zijn crew in verbleven: ‘Klein, keurig, prima hotel.’

Bekende Nederlanders zijn net onkruid. Moeilijk uit te roeien, het worden er steeds meer, ze overwoekeren alles. Hoeveel programma’s er op de Nederlandse tv over Bekende Nederlanders gaan! Groeit er nog wel wat anders?

Bekende Nederlanders nemen ons ook aanhoudend mee in hun ‘passies’. Alle grote kunst moet tegenwoordig ontsloten worden aan de hand van een Bekende Nederlander die na de middelbare school nog een boek heeft gelezen. En niet alleen grote kunst, ook politiek, geschiedenis, sociale misstanden – er is altijd wel een Bekende Nederlander die er een serie over wil maken.

Talloos veel landen hebben we inmiddels bezocht in het spoor Bekende Nederlanders, Menno Bentveld ondernam een ‘persoonlijke zoektocht naar onze haat-liefde-verhouding met plastic’, Huub Stapel reisde Napoleon achterna, Jeroen Krabbé behandelt de gehele schilderkunst. En bij alles wat we te weten komen zien we de Bekende Nederlander en zijn emoties: dan weer intens geboeid, dan weer verbijsterd, dan weer geëmotioneerd, dan weer uitgeteld.

Tv-makers zijn ervan overtuigd dat wij, kijkers, belangrijke kennis makkelijker in ons opnemen als die gedeeld wordt door een BN’er met een hobby.

Zou kunnen.

Maar is het dan nog wel zinvol om items in Het Journaal of Nieuwsuur te laten brengen door die keurige verslaggevers? Waarom onderneemt Georgina Verbaan geen persoonlijke zoektocht naar de looneisen van verplegend personeel? Waarom wordt Harm Edens niet naar Syrië gestuurd, met een helm op, om daar verslag te doen van zijn persoonlijke ervaringen?

U denkt misschien dat er al veel BN’ers op tv zijn, maar ik vrees dat er nog een wereld te winnen is.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden