Waarom gaan niet alle te kleine scholen dicht?

Basisschool Olympus op IJburg moet sluiten omdat er te weinig aanmeldingen zijn. Nu blijkt dat zo'n veertig van de ruim tweehonderd scholen in de stad 'te klein' zijn.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

De komende jaren daalt het aantal ­basisschoolleerlingen licht, om daarna weer te stijgen, maar naar de scholen die plek hebben, sturen ouders hun kinderen niet. Vooral scholen in West en Noord halen de norm van 196 leerlingen niet. Tegelijkertijd zijn tientallen scholen zo gewild dat ze moeten loten.

Op IJburg daalt het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd de laatste ­jaren, een ontwikkeling die doorzet. Daardoor zag Stichting Tussen ­Amstel en IJ (Staij) zich genoodzaakt de Olympus, met 139 leerlingen, te sluiten.

"Dit jaar meldden drie kleuters zich aan. De onderwijskwaliteit van een kleuterklas met zes kinderen is niet meer te garanderen," zegt schoolbestuurder Arnold Jonk. In ­augustus 2020 gaat de school dicht. "Een nederlaag," benadrukt hij.

Opbloeien
Schoolbesturen sluiten niet graag een te kleine school, volgens de wet hoeft dat ook niet. Voor de kinderen en ­ouders is het belangrijk open te blijven, maar ook uit strategische overwegingen kan het aantrekkelijk zijn om een school van een bepaalde ­signatuur te behouden in een buurt.

Ouders hebben dan wat te kiezen: een openbare, katholieke of islamitische school, montessori-, dalton- of jenaplanonderwijs.

Grote schoolbesturen kunnen zich het in stand houden van de kleintjes permitteren: tegenover een kleine school staat een grotere. De bijdragen die zij per leerling krijgen, kunnen zij over meerdere scholen verdelen.

Toch moedigt Onderwijswethouder Marjolein Moorman het sluiten van kleine scholen aan. Een door de wethouder aangestelde denktank voor het lerarentekort adviseerde zelfs het aantal scholen terug te brengen; dat scheelt weer docenten.

Opbloeien
Volgens schoolbestuurder Jan Hus, interim bij ASKO, is die som veel te simpel. "Misschien kiest een leerkracht na sluiting voor een school in zijn of haar eigen woonplaats en is Amsterdam eerder een docent armer dan rijker."

Klein is niet per definitie slecht, benadrukt hij. "Sommige ouders willen dat. En soms bloeit een school na een periode van krimp weer helemaal op." De Amsterdamse schoolbesturen bekijken de laatste jaren gezamenlijk in welke gebieden te veel scholen staan of waar juist extra scholen bij moeten komen.

In 2017 sloot basisschool 't ­Gouden Ei, ook van Staij, in het Oostelijk
Havengebied. De leerlingen vonden op scholen in de buurt een plek. Datzelfde jaar ging basisschool De Saffier in de Jordaan onder luid protest dicht. De Valentijnschool in de Indische Buurt, met slechts 83 leerlingen, werd dit jaar omgevormd tot een tweede vestiging van de Nautilusschool in West.

Lees ook: Basisschool Olympus op IJburg sluit: 'Geen garantie kwaliteit'

Onder de norm
Scholen die meer dan drie jaar onder de opheffingsnorm zitten:
Roos, Narcis-Querido, IJplein, ­Vogelnest, Klimop, Piramide, Springstok, Bijlmerdrie, Bijlmerhorst, Cornelis Jetses, Ster, 16e Montessorischool Gaasperdam, De Kaap, Linnaeus, Einstein, ­Rivieren, Nelson Mandela, Nautilus Oost, Merkelbach, Oranje Nassau, Prof. Dr. H. Kraemer, Vlinderboom, Atlantis, Antonius, Mobiel, ­Johannes, Kinderboom, Wiltzangh, Schreuder, Immanuel, Jan Woudsma, Avonturijn, Waaier, ­Elisabeth Paulus, Sint Catharina, Sint Rosa, Huibers, Barbara, Onze Wereld, Veerkracht, Cheider PO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden