Aldus

Waarom een minister van Gehandicaptenzaken nodig is

Maandagavond wordt een minister van Gehandicaptenzaken gekozen. Amsterdammer Boaz Spermon (35is kandidaat.

Kandidaat-minister van Gehandicaptenzaken: “Ooit zal het heel normaal worden om anders te zijn.” Beeld Shutterstock
Kandidaat-minister van Gehandicaptenzaken: “Ooit zal het heel normaal worden om anders te zijn.”Beeld Shutterstock

Nederland had nog geen minister van Gehandicaptenzaken. Is dat gek?

“Er bestaat wel een minister van ­Gehandicaptenzorg. Dat impliceert dat je zorg nodig hebt als je gehandicapt bent. Ik draai het liever om: we moeten ervoor zorgen dat gehandicapte mensen beter voor zichzelf kunnen zorgen. Het is een paternalistische gedachte te denken dat we ­weten wat goed is voor gehandicapte mensen.”

Wat is dat dan wel?

“Mensen weten vaak niet hoe ze met je om moeten gaan en dat werkt twee kanten op. Het is aan de mensen met een handicap om uit te leggen wat er moeilijk is en aan de ander om hiernaar te luisteren zonder te oordelen.”

Moet u vaak voor uzelf opkomen?

“Zes jaar geleden werd er een zware vorm van MS bij mij gediagnosticeerd. Ik ben in het buitenland ­behandeld. Ik heb dat zelf moeten ­afdwingen. Vervolgens heb ik een stichting opgericht en ben een petitie gestart. Pas bij 53.000 handtekeningen werd ik gehoord.”

Het valt mij op dat u uitsluitend praat over ‘gehandicapte mensen’.

“Vaak praten we over ‘de gehandicapten’, maar wie zijn dan die gehandicapten? Het lijkt erop dat we allemaal normaal moeten zijn. Veel mensen zijn hun hele leven bezig met bijzonder te zijn. Ik ben door MS heel anders geworden dan anderen en nu zou ik niets liever willen zijn dan normaal. Ooit zal het heel normaal worden om anders te zijn.”

Het eerste dat u aan zou willen pakken in Amsterdam?

“Alle invalidenparkeerplaatsen in kaart brengen, nieuwe gebouwen verplichten toegankelijk te zijn en alle kinderen met en zonder handicap met elkaar laten kennismaken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden