Plus

Waarom die inval bij 2 restaurants in Nieuw-West?

Twee restaurants in Nieuw-West zijn met drugsgeld gefinancierd, vermoedt de politie. De eigenaren ontkennen. 'Mijn vader is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest.'

Maarten van Dun
Restaurant Ada Beeld Dingena Mol
Restaurant AdaBeeld Dingena Mol

In het weelderig ingerichte restaurant Ada aan Plein '40-'45 stijgt de geur op van appeltjestabak. Het is even voor middernacht en de waterpijpen roken. Het is druk in het mediterraanse restaurant.

Aan een lange tafel zitten twee mannen, schouder aan schouder. Ze zijn boos, omdat ze vinden dat hun zaak ten onrechte in verband wordt gebracht met georganiseerde criminaliteit.

"Deze zaak is met keihard werken opgebouwd, met heel veel zweetdruppels. Er zit spaargeld in, wat leningen, een beetje financiering van de bank. Maar drugsgeld? Nee."

70.000 euro cash
Aan het woord zijn A. (42) en zijn compagnon G. (28). Ze willen absoluut niet met hun namen in Het Parool. Samen beheren ze restaurant Ada.

G. wil in zijn eentje een tweede vestiging, genaamd SuAda, aan de Sloterplas openen. Het grand café moet een parel worden van de nieuwe Sloterplas, die door stadsdeel Nieuw-West nadrukkelijk wordt gepromoot als dé nieuwe recreatieplek voor de Amsterdammer. De verbouwing is achter de rug, maar de vergunning om te openen heeft de gemeente niet afgegeven.

In beide restaurants deed de landelijke recherche vorige week invallen. De politie vermoedt dat grote sommen geld uit de internationale drugshandel in de restaurants zijn geïnvesteerd.

Ook in twee horecazaken in Rotterdam viel de politie binnen. Administratie is in beslag genomen en acht mensen werden aangehouden, in heel Nederland. Bij die acht werd in totaal 70.000 euro cash geld gevonden, bij een verdachte in Amersfoort vond de politie een vuurwapen.

G. werd aangehouden op verdenking van witwassen, verhoord en na twee nachten vrijgelaten. Nu is hij strijdbaar. Hij wil duidelijk maken dat zijn zaken niets met drugsgeld te maken hebben. Hij zegt de andere verdachten niet te kennen.

"Nadat de politie zich had gemeld heb ik zelf de sleutel van Ada gegeven en de administratie overhandigd. Ze willen weten hoe is geïnvesteerd en of er schulden zijn. Ik heb niets te verbergen," zegt G.

Hoogopgelopen conflict
Volgens beide mannen wordt restaurant Ada ten onrechte meegesleept in het politieonderzoek, omdat de vorige eigenaar in dat langlopende onderzoek verwikkeld is.

Die man blijkt de vader te zijn van G., de huidige eigenaar. G. senior zit nog vast, op verdenking van betrokkenheid bij witwassen en invoer van drugs. Zijn advocaat wil niet reageren.

G. junior is overtuigd van de onschuld van zijn vader. "Bij een politieonderzoek wordt soms over een aantal mensen een net uitgegooid. Als je dan toevallig met die mensen zit te praten, of bijvoorbeeld met hen wordt gezien, kun je in dat net blijven hangen. Misschien is mijn vader op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest. Iedereen die hem kent zal zeggen dat hij hier niets mee te maken heeft."

Andere bronnen rond het onderzoek omschrijven G. senior als een man die in de Turkse gemeenschap veel mensen kent, ook lieden die door politie en justitie in verband worden gebracht met drugshandel. Een conflict tussen een aantal mensen die voorkomen in het politieonderzoek, zou hoog zijn opgelopen.

Het nog niet geopende SuAda Beeld Dingena Mol
Het nog niet geopende SuAdaBeeld Dingena Mol

Volgens G. junior staan de bedrijven tegenwoordig los van zijn vader. "Ik heb het drie maanden geleden van hem overgenomen omdat hij kampt met gezondheidsproblemen. Hoewel ik een hechte band heb met mijn vader, sta ik financieel op eigen benen."

Integriteitstoets
Maar toch, verwonderlijk is het niet dat de politie een kijkje in het restaurant wilde nemen, want tot zeer recent was G. senior nauw betrokken bij de horecazaken die volgens de politie zijn gefinancierd met misdaadgeld. G. senior begon het eerste restaurant in 2009 met A., niet verdacht in de zaak. Volgens A. waren er sinds de oprichting nooit problemen.

Onlangs prijkten de namen van G. senior en junior op de exploitatieplannen van het nieuwe restaurant, dat eigenlijk al geopend had moeten zijn. Opmerkelijk: de aanvraagprocedure voor de vergunningen, waartoe ook een integriteitstoets van de gemeente hoort, duurt al anderhalf jaar. Volgens de gemeente werden de benodigde documenten niet of niet volledig ingeleverd. Na het uittreden van zijn vader begon G. junior een nieuwe aanvraag.

Hij zegt dat de vertraging is ontstaan doordat bouwwerkzaamheden uitliepen en de financiële middelen beperkt waren: "Als er echt zoveel geld zou zijn, zou het toch niet zo lang duren? Bovendien, in acht jaar tijd twee zaken oprichten, dat is toch niet zo raar?"

Wat is witwassen?

De truc van witwassen is om crimineel geld eerlijk verdiend te laten lijken. Bijvoorbeeld: een drugshandelaar verdient 100.000 euro met de verkoop van heroïne. Met dat contante drugsgeld kan hij niet veel zonder dat de autoriteiten vragen gaan stellen. Maar door het geld te vermengen met een legale inkomstenstroom, bijvoorbeeld uit een winkel, lijkt het alsof al het geld eerlijk verdiend is.

Dat is witwassen in zijn meest klassieke vorm, er zijn vele variaties mogelijk. Door met criminele investeringen bedrijven te financieren, kan er een langdurige, ogenschijnlijk legale inkomstenstroom ontstaan, waarmee een crimineel zijn levensstijl kan verantwoorden. Tot opsporingsdiensten ingrijpen, tenminste.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden