Column

Waarom de lessen van opa op zijn cv staan

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Toen antwoordde mijn kleinzoon:

"Waarom ik op mijn cv slechts 'de lessen van opa' heb staan? Van hem leerde ik valsspelen met kaarten en dobbelstenen. 'Aan de geschiedenis zie je dat de mens het heerlijk vindt om te bedonderen en bedonderd te worden,' zei hij. Hij meende dat onze cultuur was begonnen met een reeks leugens. Dus leerde hij me liegen.

Hij onderwees me vrouwen te verleiden. 'Wees daarin niet bang en wees zacht en teder, zelfs als zij hard en meedogenloos zijn.' Ik leerde van hem wat charme is, oftewel 'de kunst van de nauwgezette aandacht'.

Hij liet me buitenissige wijnen proeven. 'Een Brunello di Montalcino is een wijn waarvan je altijd dronken mag worden,' zei hij. 'Wijn weekt de poëzie van je gevoel los en kan een vuur ontsteken.'

Een vrouw verleiden terwijl je haar een Brunello laat drinken, vond opa trouwens zeer aanbevelenswaardig. Volgens hem kreeg je iedere vrouw ook na twee slechte flessen wijn in bed.

Hij eiste bepaalde gedichten lief te hebben. Sonnet 17 en 27 van Shakespeare bijvoorbeeld. Hij meende dat poëzie je iets kon uitleggen wat je anders nooit zou begrijpen. Poëzie kon je tranen schenken en je tranen drogen.

Ook onderwees hij me in ledig­heid. 'Het doen van het niks, is toch iets doen, al doe je niks.'

Had ik het al over de kunst van het bereiden van eten die ik van opa leerde? Een man moet dertig topgerechten kunnen koken, vond hij. 'Wie begrijpt wat er in de pannen gebeurt, weet hoe met mensen om te gaan.' Groente, vlees, vis, moest je op de juiste manier met elkaar laten trouwen, 'want een maaltijd moet smaken als een goed huwelijk'.

De conversatie vond hij misschien wel het belangrijkst. 'De roulette van het leven draait aan de keukentafel. Daar krijgen de zaken zin. Daar wordt een gebeurtenis van niks een verhaal.' Opa vond de tafel heiliger dan het kruis, maar iets minder begerenswaard dan het bed.

Verder leerde hij me dat de nacht waardevoller is dan de dag, dat dieren liever zijn dan mensen en dat de doden leven als je aan ze denkt. Hij zei me dat denken aan de over­ledenen je geest kan helen.

Hij dacht zelf veel aan de ­doden.

Ik hoop dat u nu begrijpt waarom ik 'de lessen van opa' op mijn cv heb staan."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden