Opinie

Waarom de I amsterdamletters permanent op het Museumplein blijven staan

Amsterdam gaat onderzoeken of het de I amsterdamletters op verschillende locaties op het Museumplein kan plaatsen, schrijft Geerte Udo, marketingmanager Amsterdam Marketing, in een opinie-artikel in Het Parool.

Beeld anp

De I amsterdamletters zijn bedacht om plekken in de stad (tijdelijk) te markeren. Plekken die de stad uniek maken of waar op dat moment iets unieks gebeurt. Zo staan ze bij de RAI wanneer er toonaangevende congressen zijn, stonden ze op het Mercatorplein in het kader van het evenement 24H West ontdek je stad en in het Vliegenbos in Noord toen dit zijn honderdjarige bestaan vierde.

De eerste set letters had inderdaad tot doel te reizen door de stad, om zo steeds op andere plekken bijzondere evenementen en gebeurtenissen onder de aandacht te brengen. Tussen de gebeurtenissen door sierden zij het Museumplein. Ook wij hadden niet kunnen vermoeden dat de I amsterdamletters zo ongelooflijk populair zou worden en zouden uitgroeien tot een van de meest gefotografeerde objecten van de stad.

Drie grote en twee kleine sets
Bij elke verplaatsing van de letters naar een andere locatie namen de klachten en bezorgde e-mails van bezoekers toe. Geloof het of niet, maar veel bezoekers vinden dat ze de stad niet kunnen verlaten voordat ze zichzelf hebben vereeuwigd met de I amsterdamletters.

Amsterdam Marketing is de publiek-private stichting die verantwoordelijk is voor de citymarketing van de metropool Amsterdam en het merk I amsterdam. Zij beheert ook de sets I amsterdamletters. Er zijn drie grote sets (24 meter lang en 2 meter hoog) en twee kleine sets. Een grote set staat permanent op het Museumplein, een tweede op Schiphol om de bezoekers te verwelkomen en een derde fungeert als reizende set. De twee kleinere sets zijn ook reizend en bedoeld voor binnenlocaties (standplaats binnenplein Hermitage Amsterdam).

Permanent op Museumplein
Ze blijven zo lang staan als nodig of gewenst - dit kan variëren van vier dagen tot twee maanden. De letters markeren altijd een locatie of activiteit die om een bepaalde reden extra aandacht verdient, zoals Sail 2015, DenimDays en de Amsterdam Marathon. Uiteraard wordt dit tijdig gepland. Ook kunnen de letters worden geplaatst op suggestie van derden. Op onze website kan men altijd zien waar de reizende set staat.

Vanuit klantvriendelijkheid, om bezoekers een teleurstelling te besparen, hebben wij ervoor gekozen de letters praktisch permanent op het Museumplein te laten staan.

Het weidse uitzicht
De suggestie ze op dit plein op verschillende locaties te plaatsen, omarmen wij van harte. We gaan de feitelijke mogelijkheden onderzoeken (met betrekking tot vergunningen, behoud van het gras, verkeersveiligheid). Want ook voor ons zijn tevreden bewoners van essentieel belang - bewoners vormen immers de ziel van de stad.

Hopelijk kan dan ergens dit jaar (zij het waarschijnlijk tijdelijk) weer worden genoten van het weidse zicht op het Museumplein.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Geerte Udo

is marketingmanager Amsterdam Marketing
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden