Waarom de bevalling van Yahoo-topvrouw wereldnieuws is

Een paar uur nadat de directeur van Yahoo woensdag bekend maakte dat het bedrijf zich afsplitst van het Chinese Alibaba, beviel ze van een tweeling. Het zijn twee gezonde meisjes, zo maakte technologietopvrouw Marissa Mayer donderdag op sociale media bekend.

redactie
Marissa Mayer in 2014. Beeld afp
Marissa Mayer in 2014.Beeld afp

De geboorte van de tweeling is niet alleen om de timing opvallend. Mayer is één van de weinige vrouwen in Silicon Valley, de Amerikaanse technologiesector, en staat daardoor extra in de schijnwerpers. Twee jaar geleden stelde ze een nieuwe regel in voor haar werknemers; die mochten niet meer thuiswerken. Het kwam Mayer op een golf aan kritiek te staan, omdat juist zij, als vrouw, wat flexibiliteit zou moeten geven aan werknemers die werk en gezin willen combineren.

Net nadat Mayer in 2012 als topvrouw aan de slag ging bij Yahoo beviel ze van een jongen. Twee weken na de bevalling was ze weer aan het werk. Nu heeft ze dus tot de bevalling doorgewerkt, niet ongebruikelijk in de Verenigde Staten waar zwangerschapsverlof zeldzaam is en nooit ingaat vóór de bevalling.

Goede wensen
Yahoo biedt moeders 16 weken zwangerschapsverlof. Maar Mayer heeft gezegd dat ze door blijft werken tijdens haar korte bevallingsverlof. De namen van de meisjes zijn niet bekend gemaakt, wel dat het een eeneiige tweeling is. 'Het gaat geweldig met ons hele gezin! Ik wil iedereen bedanken voor de steun en goede wensen tijdens mijn zwangerschap', aldus Mayer op Tumbler, een sociale mediadienst in handen van Yahoo.

Yahoo was met zijn zoekmachine en gratis e-maildienst ooit een van de pioniers van het internet, maar is de laatste jaren links en rechts ingehaald door jongere spelers als Google en Facebook. Tot dusver is het ook de van Google afkomstige Mayer niet gelukt het tij te keren.

Opsplitsing
Toen ze in september haar zwangerschap bekendmaakte, schreef Mayer een uitleg in een blog: 'Dit is een unieke tijd van veranderingen bij Yahoo. Ik ben van plan op dezelfde manier met mijn zwangerschap en bevalling om te gaan als drie jaar geleden met mijn zoon. Ik zal kort verlof nemen en de hele tijd werken.' Het is gebruikelijk dat beursgenoteerde bedrijven als Yahoo transparant zijn over het reilen en zeilen van hun topmensen.

Yahoo maakte woensdag bekend plannen om zijn belang in de Chinese branchegenoot Alibaba te verkopen in de ijskast te zetten. In plaats van een verkoop worden andere mogelijkheden bestudeerd om het belang te scheiden van de reguliere activiteiten van het internetconcern. Daarbij is een opsplitsing een van de meest kansrijke opties.

De eigen internetactiviteiten van Yahoo worden in dat geval ondergebracht in een nieuwe onderneming met een eigen beursnotering. Dat moet zorgen voor meer transparantie over de werkelijke waarde van Yahoo. Nu wordt die nog sterk vertekend door het belang in Alibaba. Yahoo stuurde eerder aan op een verkoop van de aandelen Alibaba. Het bedrijf ging er vanuit dat dit belastingvrij zou kunnen, maar inmiddels is gebleken dat de Amerikaanse fiscus mogelijk toch een deel van de opbrengst opeist. Afsplitsing zou in dat geval gunstiger kunnen uitpakken voor de aandeelhouders.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden