Plus

Waarom de Arena nog geen Johan Cruijff Stadion heet

Bijna iedereen wil dat de Arena het Johan Cruijff Stadion gaat heten. Burgemeester Van der Laan en de familie Cruijff staan echter machteloos tegenover Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam.

In de Amsterdam Arena werd een condoleanceregister voor Johan Cruijff geopendBeeld ANP

Vrijdag is het precies een jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Meteen na zijn dood klonk de roep om de wereldvoetballer uit Amsterdam te eren. De Arena moest worden omgedoopt tot het Johan Cruijff Stadion. Een jaar later is er nog niets gebeurd.

Niet dat niemand het heeft geprobeerd. De gemeente heeft een belang in het stadion en zet druk op de onderhandelingen. Binnen de Stopera heeft Van der Laan het dossier inmiddels persoonlijk naar zich toegetrokken. Ook de familie Cruijff roert zich. Alleen: het leidt tot niets.

Alle macht over de beslissingen met betrekking tot de Arena is namelijk verankerd in de Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam. Machtigste man daarin is Hans Zwarts, een mediaschuwe ex-topman van Randstad.

De stichting vormt een juridische beschermingswal tegen inmenging van buitenaf. Bij KPN blokkeerde Zwarts met een soortgelijke constructie een vijandelijke overname door América Móvil van de steenrijke zakenman Carlos Slim.

De wens van de gemeente de Arena om te dopen tot Johan Cruijff Stadion is voor Ajax financieel niet opportuun. Het ontneemt de club de mogelijkheid de stadionnaam commer­cieel te exploiteren en dat geld te investeren in het voetbal. De club kan Cruijff immers ook anders eren.

Het dossier Arena bezorgt de Stopera al langer hoofdpijn. De gemeente is al twee jaar bezig met een onderzoek naar het afstoten van het belang in het stadion, maar de speciale juridische constructie maakt de deelneming feitelijk waardeloos.

De gemeente heeft 48 procent van de certificaten van de Arena, maar certificaathouders hebben in tegenstelling tot aandeelhouders geen stemrecht bij beslissingen over de Arena. Een certificaathouder levert zijn macht in bij de stichting, die enig aandeelhouder is en dus beslist.

Die constructie is ook de reden dat Ajax geen interesse heeft de certificaten van de gemeente over te nemen. De club heeft zelf 13 procent van de certificaten, die bij de gemeente in de boeken staan voor ruim zes miljoen euro.

Dat is voor Ajax (eigen vermogen van 111 miljoen) een peulenschil, maar zelfs als de club met het deel van de gemeente de meerderheid (61 procent) van de certificaten verwerft, levert dat geen beslissingsbevoegdheid op. "Het is een drama dossier," aldus een ingewijde bij de club.

De stichting werd bij de financiering van de Arena in het leven geroepen. Er was destijds geen bank die een voetbalclub een hypotheek voor een stadion wilde verkopen, dus werd een alternatieve constructie bedacht. Via de uitgifte van certificaten kreeg de Stichting 70 miljoen euro bij elkaar. Naast Ajax (9,1 miljoen) en de gemeente (31,8 miljoen) legden ook partijen als Philips, ABN Amro en KPN samen 29,5 miljoen op tafel.

Ajax ging akkoord met die constructie, omdat het de enige manier was om stadion De Meer (capaciteit 20.000 toeschouwers) te vervangen voor een onderkomen met 53.000 plaatsen en de begroting op te krikken. De gemeente maakte goede sier met de steun aan Ajax en heeft als bonus het hele gebied rondom de Arena kunnen ontwikkelen. De ondernemers kregen business seats, skyboxen en commerciële rechten voor hun investering. Maar geen enkele investeerder kreeg zeggenschap.

Zie ook: De erfenis van Johan Cruijff is nog springlevend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden