Column

Waarom Annabel als raciste wordt neergezet, weet ik niet

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het zal in het jaar 2001 zijn geweest dat me iets opviel als ik in het café binnenkwam: elk gesprek ging na één, twee minuten over Pim Fortuyn. Nooit in positieve zin. Pim was een fascist, Thom de Graaf van D66 had het zelf gezegd.

Pim werd doodgeschoten en in het café ging het nadien binnen twee minuten over Theo van Gogh. Een antisemiet en dus een fascist.
Theo werd vermoord.

Vervolgens ging het jaren en jaren over Geert Wilders. Die was pas eng! Die film Fitna die Geert liet maken, kwam precies overeen met de nazifilm Jud Süß, zei Geert Mak. Tot op de dag van vandaag moet Wilders door zes man worden beveiligd.

Wanneer ik tegenwoordig het café betreed, gaat het binnen 60 seconden over Thierry Baudet en zijn Forum voor Demo­cratie. En weer wordt alles getypeerd met de woorden nazi, fascist en racist.

Nu las ik dat er in Amsterdam op 18 maart een demonstratie gaat worden gehouden tegen de lijsttrekker in Amsterdam van het Forum voor Democratie: Annabel Nanninga. Motto: geen racisten in de raad. Nu ken ik Annabel Nanninga. Als zij een raciste is, ben ik de peniskoker van een geplukte snoeshaan.

Waarom Annabel als raciste wordt neergezet, weet ik niet. Dat staat nergens. Wel heeft zij het woord 'dobberneger' gemunt.

Ik zeg het Maarten van Rossem na: "Ik wilde dat ik dat woord had verzonnen." Hoe ik het woord ook bekijk - ik kan er niets racistisch in ontdekken. Ja, het woord 'neger' misschien, maar om daar nou een demonstratie voor te organiseren...

Nu doen aan deze demonstratie de 'usual suspects' mee. (Bij1, Denk, AFA, GL, de NCPN en de Internationale Socialisten.) Maar ook de PvdA. Dat verbaast mij.

Het laatste restje gezond verstand, de laatste kruimels van sociaaldemocratische wel­denkendheid, worden door het meedoen aan deze demonstratie weggeblazen.

Waar zijn in hemelsnaam de intellectuelen van deze partij gebleven? Kunnen die niet even bellen met Amsterdam en zeggen: "Jongens, kijk even naar die lijst van organisatoren. Daar moeten wij niet bij willen horen."

Dat die demonstratie wordt gehouden, is al vreemd (voor welk racistisch standpunt wordt in welk partijprogramma gepleit?), maar afgezien daarvan: deze demonstratie maakt racisme eerder populairder dan minder populair.

Want wie Annabel associeert met racisme zou kunnen ­denken: zo erg kan de ergste kwaal in onze samenleving niet zijn.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden