Plus

Waarom AMC en VUmc nu officieel samen verder gaan

Het is 's lands grootste ziekenhuisfusie: het AMC en VUmc gaan vanaf donderdag officieel samen verder. Zo verhuist kindergeneeskunde naar het AMC en VUmc doet straks alle kankerzorg. Ziekenhuisbazen Wouter Bos en Hans Romijn leggen uit waarom.

Beeld Lotte Bronsgeest

Wat verandert er voor de patiënt met de bestuurlijke fusie die donderdag wordt ondertekend?
Wouter Bos: "Ook morgen en overmorgen heb je gewoon een afspraak met dezelfde dokter in je eigen ziekenhuis, net als voorheen. De veranderingen komen pas over maanden, of zelfs jaren. Dan zul je langzaam gaan merken dat onze twee locaties van elkaar gaan verschillen."

"Patiënten met kanker kunnen straks niet meer in het AMC terecht. Daarvoor ga je dan naar het VUmc, net als voor maag-lever-darmziekten. Maar patiënten met hartproblemen gaan juist naar de Meibergdreef, naar het AMC. Uiteindelijk kom je als patiënt bij je eigen arts en verpleegkundige terecht, want die verhuizen mee."

Waarom verhuizen complete medische afdelingen 'naar de andere kant van de Amstel'?
Hans Romijn: "De academische ziekenhuizen doen steeds meer hoogcomplexe zorg, dus ingewikkelde patiënten en bijzondere aandoeningen. Relatief makkelijke ingrepen als nieuwe heupen of eenvoudige galblaasoperaties doen wij niet meer, maar die worden overgenomen door bijvoorbeeld het Flevoziekenhuis in Almere, zodat we onze aandacht op moeilijke aandoeningen kunnen richten."

"Om een indruk te geven: meer dan de helft van de diagnoses in het AMC en VUmc gaat om minder dan 25 patiënten per jaar. Omdat we gaan fuseren, kunnen we onze superspecialistische, maar kleine teams bij elkaar zetten."

Bos: "Dan kunnen ze niet alleen van elkaars specialistische kennis profiteren, het team ziet ook meer patiënten en kan bepaalde ingrepen vaker doen. Zoals bij alles geldt ook in de zorg: als je het vaker doet, dan maak je minder fouten. Dan gaat de kwaliteit van de zorg omhoog."

Welke afdelingen gaan schuiven?
Bos: "De eerste afdeling is de intensive care voor kinderen. Dat is een ontzaglijk hoog­technologische afdeling, waar het vaak om leven en dood gaat. Dat doen we nu op twee plekken in Amsterdam, maar dat moet zo snel mogelijk naar de Meibergdreef, zodat daar alle beschikbare kennis bij elkaar komt."

Waarom komt er geen nieuw gebouw?
Romijn: "Dat is te duur. Bovendien is het AMC een belangrijke werkgever voor Zuidoost. Als we weg zouden gaan, verdwijnt er ook veel werkgelegenheid. Ook lopen er hypotheken op de gebouwen. Die kun je niet zomaar opzeggen."

Fuseren doet ook zeer. Waar zit het grootste pijnpunt?
Bos: "Bijna alles is oplosbaar. Maar laat ik er eentje noemen, die ik zelf heel pijnlijk vindt. Wij hebben aan de De Boelelaan Kinderstad, een prachtige vleugel waar patiënten en hun broertjes en zusjes kunnen spelen. Dat wordt door veel enthousiaste vrijwilligers draaiende gehouden."

Wouter Bos. Voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc en vanaf donderdag ook vicevoorzitter bij het AMC. Het bestuur van het gefuseerde ziekenhuis telt vijf ledenBeeld ANP

"Maar nu de zorg voor kinderen naar de Meibergdreef gaat, komt er langzaam ook een eind aan Kinderstad. Die pijn probeer ik dan om te zetten in nieuwe energie: oké, dan gaan we dus ook iets moois bouwen bij het AMC, maar daar gaat wel wat zeer aan vooraf."

Romijn: "Veel medewerkers zullen even moeten slikken als ze naar de andere locatie moeten. Daar zit ook weemoed in: romantische reflectie van hoe het hier was en de onzekerheid hoe het daar zal zijn. Ik merk dat er onzekerheid is hoe je met elkaar moet samenwerken. Als je afdelingen samenvoegt, vragen mensen zich af: wie wordt het afdelingshoofd? Waar kan ik parkeren? Hoe werken ze daar?"

Er is veel weerstand tegen de fusie geweest, tot aan een hoorzitting in de Tweede Kamer aan toe. Een van de zorgen is dat het ziekenhuis veel te groot wordt.
Romijn: "We hebben grote gebouwen, maar niet zo veel patiënten. In de lijst van aantallen medische behandelingen per ziekenhuis staat het AMC op plek 23. Het OLVG, dat op de eerste plaats staat, doet dus veel meer medische behandelingen dan wij."

Bos: "Ik zou niet anders durven. Dat mensen erover vielen, had een diepere oorzaak: VUmc had vier zware bezuinigingsjaren achter de rug. We wilden alleen als financieel gezonde partij de fusie met het AMC aangaan, dat is gelukt. Maar er was lange tijd minder ruimte voor extraatjes. Het gevoel was: we werken hard, we hebben al moeten inleveren en dan krijg ik potverdorie ook nog zo'n armzalig doosje chocolaatjes als dank! Dat gaan we dit jaar goedmaken."

"Zo zijn er meer verschillen, die we staps­gewijs met elkaar moeten oplossen. We hebben medewerkers met een functie die in het ene huis hoger wordt beloond dan in het andere huis. Daar moeten we natuurlijk wat mee."

Wanneer is de fusie klaar en geslaagd?
Bos: "Over vijf, zes jaar zijn we dik over de helft met wat we willen bereiken. Dan moeten alle vrouw- en kindzorg en hart- en vaatzorg op de Meibergdreef zitten en alle zorg rond kanker en neurowetenschappen aan De Boelelaan. Veel verder durf ik niet te kijken, omdat zaken snel veranderen. Er zijn maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Maar ook ontwikkelingen bij andere ziekenhuizen in de regio, waar we misschien op moeten reageren."

Solliciteert Wouter Bos naar de baan van burgemeester van Amsterdam?
Bos: "Nee hoor, ik ben eraan gewend geraakt dat het een populair spelletje is om te raden wat ik ga doen. Iedereen weet dat ik op een gegeven moment weer een stap maak. Maar ik ben nu gewoon bezig bij VUmc en ik zie ernaar uit dat ik nu ook bestuurder bij het AMC wordt. Verder zien we het allemaal wel."

Zaterdag bij Het Parool: Speciale bijlage over de fusie van het AMC en het VUmc

Hans Romijn. Voorzitter van de raad van bestuur van het AMC en nu ook vicevoorzitter van het VUmc. Hij is tevens internist en werkt een dag in de week als specialistBeeld Friso Keuris
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden