Plus

Waarom Ajax het aandurft met Marcel Keizer

Ajax neemt een gedurfde stap: Marcel Keizer moet Peter Bosz opvolgen als trainer. Hij heeft een voorsprong die Bosz niet had toen hij begon.

Onder Marcel Keizer eindigde Jong Ajax dit seizoen als tweede in de eerste divisie, achter kampioen VVV. Beeld ANP
Onder Marcel Keizer eindigde Jong Ajax dit seizoen als tweede in de eerste divisie, achter kampioen VVV.Beeld ANP

Keizer werkte afgelopen seizoen naar volle tevredenheid met de grootste talenten op De Toekomst, maar ontbeert ervaring in de top.

"Ik ken Marcel uit de jeugd van Ajax, we hebben samen gevoetbald. Ik volgde hem al een tijdje als trainer. Hij kent de Ajaxcultuur en wat dat met zich meebrengt. De club heeft aanzien, maar er zijn ook veel mensen tegen je en iedereen wil van je winnen. Daar moet je niet klein in zijn, maar juist boven staan."

"Positieve arrogantie, stijl en klasse uitstralen. Daarbij heeft Marcel al heel wat stadia doorlopen: amateurs getraind, in de eerste divisie gewerkt, technisch directeur geweest bij Cambuur. En als ik met hem over voetbal praatte, hoorde ik de juiste dingen."

Aan het woord is Dennis Bergkamp, een maand geleden in Het Parool. Bergkamp, die deel uitmaakt van het technisch hart van Ajax, polste Keizer - een volle neef van Piet Keizer - in mei vorig jaar voor een overgang naar Jong Ajax, als opvolger van Jaap Stam. Het bleek een schot in de roos.

Gebrek
Bergkamp: "Jong Ajax speelde dit seizoen soms oogstrelend voetbal. Dat komt door een sterke generatie talenten, maar ik denk dat Marcel Keizer een grote bijdrage heeft geleverd aan de manier waarop zij voetbalden en hoe zij presteerden. Ik heb zijn trainingen gezien, hoe hij met de spelers omgaat. Ik vind het een interessant pad dat hij bewandelt."

En ondanks zijn gebrek aan ervaring op het hoogste niveau, als speler en coach, is het natuurlijk een voordeel dat Keizer (Badhoevedorp, 15 januari 1969) al een jaar bij Ajax rondloopt en als trainer van het beloftenelftal heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de veelal jonge voetballers die hij onder zijn hoede had. Zijn voorganger Bosz heeft veel profijt van zijn werk gehad.

Niet voor het eerst
Die voorsprong had Bosz niet toen hij begon. "Ik moet mijn spelers echt goed leren kennen, dagelijks met ze werken om ze als persoon en als voetballer te kunnen doorgronden. Dat heeft tijd nodig," zei Bosz kort na zijn aanstelling. Het duurde een maand of drie eer hij de zaak op de rails had.

Het is niet voor het eerst dat Ajax een (jeugd)trainer uit eigen gelederen doorschuift naar de hoogste post.

Zo loste Louis van Gaal in september 1991 Leo Beenhakker af, toen die
naar Real Madrid vertrok. Van Gaal, ­binnengekomen als jeugdcoach, was op dat moment overigens ook al assistent-coach van het eerste.

Veertien jaar later nam Danny Blind, als trainer van de A1 en hoofd opleidingen, het stokje over van de ontslagen hoofdtrainer Ronald Koeman. En Frank de Boer, die eerst de D-pupillen en later de A1 onder zijn hoede had, kreeg zijn kans toen Martin Jol in 2010 opstapte.

Van die drie hield Blind het slechts 14 maanden uit, maar Van Gaal (6 jaar) en De Boer (5,5 jaar) horen tot de langstzittende Ajaxtrainers. De Boer (4 landstitels) en Van Gaal (3 kampioenschappen, de Uefa Cup, de Champions League én de wereldbeker) ­waren bovendien succesvol.

Vloeiend spel
Dat zegt uiteraard niets over Keizers kans van slagen. Ajax heeft zich bij de keuze voor de nieuwe trainer vooral laten leiden door diens werk bij Jong Ajax. Het beloftenelftal eindigde als tweede in de eerste divisie, achter kampioen VVV.

Maar vooral het vloeiende en aanvallende spel van de beloften werd geroemd. Veel spelers die Keizer onder zijn hoede had, zijn inmiddels doorgebroken in het eerste elftal (Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Justin Kluivert) of staan op de drempel van een doorbraak, zoals Frenkie de Jong, Abdelhak Nouri, Carel Eiting en Deyovaisio Zeefuik.

Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven: zijn kennis van de club en de spelers, en zijn bewezen kwaliteit om een team volgens zijn visie (en die van Ajax) te laten voetballen en presteren, wegen zwaarder dan zijn gebrek aan ervaring in de top.

Lees ook: Ajax lijkt opvolger Bosz te hebben gevonden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden