Opinie

'Waarom Airbnb in sociale huurwoning wel/niet moet kunnen'

Burgemeester Van der Laan kwam deze week met de 'gedachtegang' om Airbnb-verhuur toe te staan aan sociale huurders. Dirk Minnebo juicht het toe, Daniël van der Ree is tegen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voorstander: Dirk Minnebo

De burgemeester heeft groot gelijk als hij zegt dat we vakantieverhuur ook moeten toestaan aan sociale huurders. Laat iedereen profiteren van het toenemende toerisme. Juist ook de mensen met een sociale huurwoning. Zij hebben het het hardste nodig.

Toerisme is een zegen voor Amsterdam. Eén op de acht werkende Amsterdammers werkt in de toeristische sector. Toeristen houden het voorzieningenniveau hoog en de stadskas vol.

Geen andere stad in Nederland heeft een sterker groeiende economie, meer restaurants, cafés, musea of culturele ­instellingen en al meer dan 20.000 Amsterdammers hebben hun woning verhuurd via Airbnb en zo direct geld verdiend. De stad profiteert volop van de binnen- en buitenlandse bezoekers.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Het is druk, er worden woningen illegaal van de markt gehaald en sommige inwoners vragen zich zo langzamerhand af of ze in een hotel wonen.

Verhuurboeven
Volgens onderzoek van de gemeente komt de overlast vooral door verhuurboeven en hotelhufters die woningen van de markt trekken en ombouwen tot illegaal hotel. Een kleine groep zorgt voor de meeste problemen.

Meer dan 20.000 Amsterdammers verhuren hun eigen woning omdat ze tijdelijk of gedeeltelijk beschikbaar zijn om gasten te ontvangen. Omdat ze daadwerkelijk in hun huis wonen, regelen ze het veel beter dan illegale aanbieders.

Veel verhuurders doen dit zelf, maar er zijn er ook steeds meer die een professioneel bedrijf inhuren die het in hun afwezigheid regelen. Zo voorkomen ze schade aan de woning en overlast voor de buren.

Ongelijkheid
Een veel gehoord punt van kritiek op de deeleconomie is dat het de ongelijkheid vergroot. Je kunt pas wat delen als je iets hebt. Die kritiek is terecht en daarom moeten we alle Amsterdammers de gelegenheid geven om te profiteren van het toerisme.

Het argument dat we niet moeten willen dat mensen aan een gesubsidieerde woning verdienen is niet erg sterk. Woningbezitters profiteren fiscaal van hypotheekrenteaftrek, wat we ook met zijn allen betalen.

Wanneer je sociale huurders laat meedelen in de economische zegeningen van vakantieverhuur kun je een deel daarvan gebruiken om de subsidie op sociale huurwoningen te verlagen.

Zo vullen de toeristen niet meer de zakken van internationale hotelketens, maar helpen ze om het sociale woonstelsel in stand te houden en te verbeteren. Dan profiteert écht iedereen van de populariteit van onze geweldige stad!

null Beeld Dirk Minnebo
Beeld Dirk Minnebo

Dirk Minnebo is oprichter van Iamb&b, een Amsterdamse start-up die adviseert over en helpt bij woningverhuur.

Tegen: Daniël van der Ree

Wat de VVD betreft is vakantieverhuur van sociale huurwoningen, zelfs als gedachtegang, hoogst onwenselijk. Sociale huurwoningen worden immers toegewezen aan mensen omdat zij deze nodig hebben.

Bijvoorbeeld omdat zij een laag inkomen hebben, te maken hebben met een fysieke beperking of psychische problemen hebben gehad. Voor sociale huurwoningen wordt een (veel) lagere huur betaald dan op basis van de normale werking van vraag en aanbod het geval zou zijn.

De samenleving, via de gemeente en de woningbouwcorporaties, verlaagt uit solidariteit de huur voor een sociale huurwoning.

De regering verlaagt deze nog eens verder door in veel gevallen huursubsidie te verstrekken. Daardoor kunnen de bewoners mee blijven doen in de maatschappij.

Scheefwonen
Tot zover de sociaal­democratische theorie. Waarom moet vakantieverhuur in sociale huurwoningen dan verboden blijven? Mogen bewoners van deze huizen niet ook een zakcentje bijverdienen? Het antwoord is nee.

Immers, door het verhuren van een sociale huurwoning via Airbnb verzilvert de bewoner van die woning de bijdrage van u en mij aan zijn lagere huur in klinkende munt. Het verschil tussen zijn lage sociale huur en de marktprijs via vakantieverhuur kan in de honderden ­euro's per maand lopen.

Ik ga er gemakshalve van uit dat weinig Amsterdammers bereid zullen zijn daarvoor zelf belasting te betalen. Daarnaast zal het toestaan van vakantieverhuur in sociale huurwoningen leiden tot meer scheefwonen, waarbij mensen te lang in een woning met te lage huur wonen, terwijl zij daarvoor te veel verdienen.

Doorstromen
Elke motivatie om door te stromen naar een andere woning zal verdwijnen als zij veel geld kunnen verdienen aan hun lage huur. Het bewonen van een sociale huurwoning in voor vakantieverhuur aantrekkelijke gebieden moeten we niet gelijkstellen aan het winnende lot in de loterij.

Vakantieverhuur mag onder voorwaarden in Amsterdam, in het geval van een koopwoning omdat de eigenaar zelf mag bepalen wat hij met zijn eigendom doet, in het geval van een vrijesectorhuurwoning als de verhuurder ook toestemming geeft.

In sociale huurwoningen horen geen toeristen te overnachten, maar bewoners die de lagere huur echt nodig hebben.

In het beleid van de gemeente staat letterlijk: 'Burgemeester & Wethouders en corporaties zijn het erover eens dat deze woningen niet bedoeld zijn om voor vakantieverhuur te gebruiken.' Ik ga ervan uit dat burgemeester Van der Laan onze gedachtegang zal delen.

Daniël van der Ree Beeld Rink Hof
Daniël van der ReeBeeld Rink Hof

Daniël van der Ree is gemeenteraadslid voor de VVD in ­Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden