'Waarnemers Syrië beschoten'

Waarnemers van de Verenigde Naties, die poolshoogte wilden gaan nemen in het Syrische dorp al-Qubeir, zijn beschoten. Dit heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vandaag gezegd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Beeld afp
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.Beeld afp

In het dorp zouden tientallen mensen zijn afgeslacht. De Zuid-Koreaan repte over een 'schokkende en ziekmakende' massaslachting van 'onbeschrijfelijke barbaarsheid' en waarschuwde voor een burgeroorlog in het Arabische land.

Ban sprak aan het begin van een speciale zitting van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie over de situatie in Syrië. Hij riep Syrië op zich aan het vredesplan te houden dat door VN-gezant Kofi Annan is opgesteld.

Zware wapens
Diplomaten meldden dat Ban tijdens een besloten bijeenkomst vertelde dat de waarnemers de afgelopen tijd werden bestookt met onder andere zware wapens om te voorkomen dat ze op bepaalde plekken een kijkje namen. Volgens Ban deden VN-waarnemers op een gegeven moment pogingen om te voorkomen dat het Syrische leger met tanks een aanval uitvoerden op dorpjes maar werden ze 'genegeerd'. Voertuigen van de waarnemers worden dagelijks beschoten, soms met pantserdoorborende kogels.

Na Ban sprak de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby. Hij riep de internationale gemeenschap op meer druk uit te oefenen op het Assad-bewind in Damascus.

In gevaar
Eerder vandaag meldde de chef van de waarnemers, generaal Robert Mood, dat de waarnemers door Syrische regeringstroepen werden staande gehouden. Mood zei dat groepen waarnemers ook zijn tegengehouden door burgers in het gebied. Zij kregen van de burgers te horen dat hun veiligheid in gevaar zou komen als ze zich in Mazraat al-Qubair waagden. De Syrische staatstelevisie meldde dat de waarnemers niet zijn tegengehouden en Mazraat al-zijn Qubair binnengegaan.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn woensdagavond in Mazraat al-Qubair minstens 23 en volgens de Lokale Coördinatiecomités zelfs zeker 78 mensen om het leven gekomen.

Onder de doden zijn volgens de LCC veel vrouwen en kinderen. De groep zegt dat regeringsgezinde militieleden, zogenoemde shabiha, eerst enkele dorpen beschoten en die vervolgens binnengingen om mensen te vermoorden. Zo'n scenario zou zich onlangs ook hebben afgespeeld in Houla, waar volgens VN-waarnemers minstens 108 mensen werden omgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden