'Waardeloze' Phelps groeit uit tot legende

Michael Phelps (2e van rechts) tijdens zijn 100 meter vlinderslag op het onderdeel 4 x 100 meter wisselslag waarmee hij zijn achtste gouden medaille veroverde. Foto EPA/Patrick B. Kraemer Beeld
Michael Phelps (2e van rechts) tijdens zijn 100 meter vlinderslag op het onderdeel 4 x 100 meter wisselslag waarmee hij zijn achtste gouden medaille veroverde. Foto EPA/Patrick B. Kraemer

PEKING - Zijn lerares Engels voorspelde hem op de middelbare school een waardeloze toekomst. Michael Phelps had het tegendeel zondag in Peking niet beter kunnen bewijzen. Het Amerikaanse zwemwonder bezorgde zichzelf met acht gouden medailles op een Spelen de status van levende legende.

Phelps haalde met de estafette op de 4x100 wissel zijn felbegeerde achtste plak binnen. Op zaterdag had hij met goud op de 100 meter vlinderslag het recordaantal medailles van landgenoot Mark Spitz uit 1972 al geëvenaard. Hij zag op dit nummer zijn ultieme droom wel bijna door zijn vingers glippen. Hij tikte slechts eenhonderdste van een seconde sneller aan dan de Serviër Milorad Cavic. De inwoner van Baltimore besefte zich dat hij geluk had gehad. Hij schreeuwde het uit toen hij toch die felbegeerde 1 achter zijn naam zag verschijnen.

Met zijn achtste plak om zijn nek ging er zondag van alles door het hoofd van Phelps, die als hyperactief mannetje begon met zwemmen. ''Ik dacht terug aan mijn Engelse juf die ooit heeft gezegd dat het niks met mij zou worden en ook aan al die andere moeilijke momenten. Het zijn vier mooie jaren met ups en downs geweest. Ik voel me gezegend met mijn talent en doorzettingsvermogen. Ik heb daarom mijn droom kunnen realiseren.

De 23-jarige Phelps bereikte zijn indrukwekkende mijlpaal in stijl. Hij pakte bijna al zijn titels in een wereldrecord. Alleen op de 100 vlinder lukte dat niet. ''Alle doelen die ik vooraf had gesteld, heb ik hier bereikt. Ik ben daar echt enorm dankbaar voor.

De concurrentie is voorlopig nog niet van hem af. Hoewel de dromen van Phelps zijn uitgekomen, ziet hij nog voldoende nieuwe uitdagingen en doelen. Bij de Spelen over vier jaar in Londen is hij weer van de partij. ''Ik wil wat nieuwe afstanden uitproberen. Mijn coach Bob Bowman heeft ook wat andere trainingsmethodes in zijn hoofd. Na mijn vakantie gaan we weer fris beginnen. Het worden weer vier spannende jaren.

Daarnaast wil Phelps zich inzetten om het zwemmen in Amerika naar een hoger plan te tillen. De races van de Baltimore Bullet waren nu allemaal prime-time op de televisie te zien omdat de zender NBC het met veel geld voor elkaar had gekregen de finalesessies naar de ochtend te verschuiven. ''Ik heb gehoord dat overal werd gekeken. Zelfs in het stadion van de Yankees. Het gaat de goede kant op, maar ik wil het zwemmen in Amerika brengen waar het hoort te staan. Veel meer mensen moeten bij de sport betrokken raken. Ik ga me ervoor inzetten het nog beter te krijgen.

Phelps vindt dat het zwemmen ook buiten de Spelen meer aandacht verdient. ''Nu staan we eens in de vier jaar volop in de belangstelling. Maar we zwemmen elke dag van het jaar. Buiten de Spelen moet er ook veel meer waardering komen.'' Voorlopig gaat Phelps eerst bijkomen en genieten. ''Ik wil vooral lekker rustig zitten en niet bewegen.

Naast de Spelen van Phelps werd Peking ook het zwemtoernooi van de wereldrecords. Mede dankzij de Lazer Racer van Speedo werden in totaal 25 tijden verbeterd in de Watercube. De Australiër Grant Hackett had ook historie kunnen schrijven door als eerste zwemmer zijn derde titel op rij op de 1500 meter vrij te pakken. Hij werd afgetroefd door de Tunesiër Oussama Mellouli. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden