Lezersbrief

‘Waardeloze euro bedreigt onze economie’

Paroollezer Jan Blankestein betoogt in deze lezersbrief dat de instabiele euro een bedreiging vormt voor onze economie.

Beeld ANP XTRA

Ik ben het niet eens met een stuk in Het Parool van zaterdag. ‘Genoeg om uit te geven’, zo stond er. Het stuk meldt dat ‘Nederland een robuuste uitgangs­positie heeft om een recessie te weerstaan’. Bronnen daarvoor zijn het CBS, CPB en uitspraken van INGhoofdeconoom Marieke Blom. Die voorstelling van zaken is echter misleidend. De realiteit is veel verontrustender.

De rekenmeesters die de overheid en de politiek adviseren, doen dat op basis van rekenmodellen, die uitgaan van data. Dan worden die resultaten voorzien van mogelijke positieve dan wel negatieve voorbehouden.

Als onzekere factoren worden genoemd: een no-dealbrexit, dalende wereldhandel, een dreigende valutaoorlog, geopolitieke en militaire spanning in het Midden-Oosten en politieke onrust in Italië –de derde grootste Europese economie.

Maar het allergrootste probleem is de euro. Als die munt niet langer stabiel is en het vertrouwen niet meer geniet, ontstaat een levensgroot probleem. Daarover wordt in het artikel met geen woord gerept.

Onze euro is ziek, niet een beetje, maar heel erg. Onze euro kost niets meer, was voor Nederland al gratis te krijgen. Maar nu krijgen partijen die toegang hebben tot de kapitaalmarkt en daar geld lenen, voor een dag of voor 30 jaar, rente toe. Er zweeft zoveel geld in de markt dat het zelfs aan de straatstenen niet meer te slijten is.

Ondertussen vraagt de burger zich af hoe het toch kan dat hij binnenkort aan de bank rente moet betalen om daar zijn spaargeld onder te brengen. Gepensioneerden vragen zich af hoe het toch kan dat er twee maanden geleden, bij de stemming over het pensioenakkoord, van uit werd gegaan dat de aangekondigde pensioen­verlagingen van de baan waren.

Nu, volgens de laatste verwachtingen, worden mogelijk miljoenen gepensioneerden komend jaar gekort.

Bij deze onzekerheden kan de krant niet schrijven dat ‘de vooruitzichten nog altijd positief zijn’. Het monetaire beleid van de ECB, met een veel te ruim geldbeleid en fors gedaalde rentetarieven, heeft desastreuze gevolgen voor opgebouwde pensioen­reserves en spaargeld. In feite is er sprake van een waardedaling van het geld. Maar niemand zegt dat hardop.

Voorbeeld: rente op spaargeld 0 procent, inflatie 1 procent, fiscale vermogensheffing 1,2 procent. Waardedaling per jaar: 2,2 procent. Ik zou hier tegen Marieke Blom willen zeggen: onze economie is zo sterk als de zwakste schakel.

Jan Blankestein, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden