PlusAchtergrond

Waar zijn de vrouwen? Techsector ondanks imago uiterst conservatief

Het is nog steeds droef gesteld met het aantal vrouwen in de snel groeiende Europese techsector. Het gebrek aan vrouwelijke investeerders wreekt zich.

EU-commissaris Margrethe Vestager (links)en Laurie Segall, ceo van techbedrijf Dot Dot Media.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

De achtergestelde positie van vrouwen in de techwereld blijkt uit het jaarlijkse State of European Tech-rapport van Atomico, dat donderdag verschijnt. Ondanks het imago van een vooruitstrevende, open en inclusieve branche blijkt de techsector op het gebied van diversiteit uiterst conservatief.

“In leidinggevende functies zijn vrouwen volstrekt uit zicht,” zegt Tom Wehmeier van Atomico, een van de grootste Europese techinvesteerders. “Van de 175 middelgrote techbedrijven die vorig jaar een tweede of derde financieringsronde ophaalden, werden er maar elf geleid door een vrouw. Die aantallen veranderen ook niet.”

In Nederland is 12 procent van de ondernemers die een techbedrijf leiden vrouw. Van de 1650 belangrijkste Nederlandse start-ups is 17 procent opgericht of mede opgericht door een vrouw. Ons land staat daarmee op de zevende plaats in Europa.

Johanna Borski

“Je ziet dat er een grote onbalans is,” erkent Alexander Ribbink van de Amsterdamse tech­investeerder Keen. “In het mkb is 35 procent van de nieuwe ondernemers vrouw, in tech is dat minder dan 5 procent. We signaleren dit al langer, maar vooral uit gevoel. Cijfers ontbreken.”

Atomico legt de bal vooral bij de investeerders, waar 78 procent van de medewerkers man is. “Sinds 2006 is nog geen 6 procent van al het kapitaal dat in start-ups binnen de technologie is gestoken naar bedrijven gegaan die helemaal of deels zijn opgericht door vrouwen,” zegt Wehmeier. In Nederland ging vorig jaar maar 7 procent van de techinvesteringen naar bedrijven met een vrouw onder de oprichters, waarbij ons land alleen Polen voorblijft.

Dat was voor Simone Brummelhuis reden deze maand investeringsfonds Borski op te zetten, dat zich richt op groeiende techbedrijven van vrouwelijke ondernemers. ING, Rabobank, ABN Amro en Van Lanschot dragen met een groep particuliere investeerders 21 miljoen bij aan het fonds, dat is vernoemd naar de achttiende-eeuwse investeerder Johanna Borski. In vijf jaar wil het fonds tussen de 15 en 20 vrouwelijke techbedrijven steunen.

“Dat bedrag moet nog wel groeien,” zegt Brummelhuis. ”De overheid mag zich best aansluiten. En pensioenfondsen moeten ook meer in groeiende techbedrijven investeren. Dat gebeurt in Europa nog heel weinig.”

Volgens Brummelhuis, die eerder op kleinere schaal met ondernemersnetwerk The Next Women een miljoen euro investeerde in 25 bedrijven, vertekenen de cijfers. “Wij zagen vanuit Next Women al zoveel goede plannen. Er komen steeds meer meisjes die techinnovaties bedenken tijdens hun studie. Er komt een hausse aan, maar dat heeft tijd nodig.”

Vooroordelen

Het gebrek aan vrouwelijke investeerders wreekt zich. “Omdat er relatief weinig vrouwen in de techindustrie werken, zijn er ook weinig vrouwen die een bedrijf starten, laat staan vrouwen die hun bedrijf hebben verkocht,” zegt Brummelhuis. “Dus zijn er ook weinig vrouwelijke investeerders.”

“Je kunt eindeloos blijven discussiëren dat de cijfers niet volledig zijn of dat dit een maatschappelijk probleem is,” zegt Ribbink. “Maar het probleem is zo groot dat je je moet afvragen wat er aan moet gebeuren.”

Hij is een van de initiatiefnemers van Fundright, waarbij ruim 30 Nederlandse geldschieters beloven bij hun techinvesteringen de voorkeur te geven aan inclusieve bedrijven. “Ook wij moeten diverser worden en erkennen dat we hebben gehandeld op basis van vooroordelen.”

“Als alle investeerders man zijn, wordt blijkbaar minder in vrouwen geïnvesteerd. Precies hetzelfde businessplan van een man krijgt eerder geld dan als het gepresenteerd wordt door een vrouw. Als je het vriendelijk zegt, komt dat door vooroordelen, maar als je het echt benoemt, is het discriminatie. Dat is vanuit het oogpunt van investeringen ook dom. Je laat goede kansen liggen als je ze niet wilt zien.”

Groei in Europa

Het Britse Atomico, opgezet door Niklas Zennström, dat begin deze eeuw in Amsterdam onder meer Skype bedacht, wil de kracht van de Europese internet­industrie tonen. “Toen we begonnen, in 2015, was het onduidelijk wat er gebeurde in de Europese tech en hoe we daarop in moesten spelen,” zegt Tom Wehmeier. “Er waren vooral veel negatieve vooroordelen.”

Dat is totaal veranderd. “In 2015 vonden we de grens van 10 miljard dollar investeringen een mijlpaal. Nu verwachten we dit jaar 35 miljard dollar. In mondiale context is dat nog bescheiden, maar de ontwikkeling is duidelijk. We zien groei in Europa, afname in Azië. In de VS blijft het investeringsklimaat robuust.”

Nederland springt erbovenuit. “Je ziet dat de Nederlandse techsector steeds verder groeit. Er zijn nu zeven Nederlandse techbedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn, om maar te zwijgen van Adyen en Elastic. Er is het afgelopen jaar bijna een miljard dollar geïnvesteerd in Nederlandse start-ups.” Nederland staat daarmee in de top 10 van landen wat kapitaal betreft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden