Column

Waar we niet achter komen, is waarom er gesubsidieerde instellingen waren

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool. Vandaag over de nieuw ontdekte planeet Kepler-452b.

Theodor Holman. Beeld Het Parool
Theodor Holman.Beeld Het Parool

Meteen nadat we op planeet Kepler-452b waren gearriveerd, gingen we graven, want de mogelijkheid dat hier leven was geweest, maakte ons meer dan nieuwsgierig.

Bij de eerste spade die we in de grond staken was het al raak. We groeven een wezen uit dat verdacht veel leek op een mens. Hij moet al meer dan 500.000 jaar dood zijn, maar nog steeds was het bordje dat hij om zijn nek had hangen zeer goed leesbaar: 'Ik heb mij niet aan mijn verkiezingsbelofte gehouden', stond erop.

Het was duidelijk dat we te maken hadden met een primitieve beschaving.
Daarom verbaasde het ons niet dat we direct daarna stuitten op een - wat destijds heette - 'gesubsidieerde instelling'. Ook daar hadden de wezens bordjes om hun nek hangen met teksten als: 'Zes ton subsidie gekregen om mensen te helpen. Vrijwel niemand geholpen.' En ook was er een bordje waarop stond: 'Onze directeur kreeg een salaris van ongeveer drie ton!'

We weten nog niet veel over die beschaving, en vandaar dat je soms dit soort onlogische zaken tegenkomt. Waar we maar niet achter komen, is waarom er destijds gesubsidieerde instellingen waren, omdat uit onderzoek vast is komen te staan dat die subsidies absoluut niet werkten.

Zo zijn we wel vaker gestuit op tegenstrijdige en onverklaarbare zaken. Zo had men vreemde ideeën over rechtvaardigheid. Het kwam bijvoorbeeld voor dat een land altijd maar geld leende.

Zoveel zelfs, dat het onmogelijk terugbetaald kon worden. Vervolgens vond dat land het rechtvaardig dat het geld kon blijven lenen. Het eiste zelfs dat het geleende geld niet terugbetaald hoefde te worden. En toen dat geregeld was, wilde het nog meer geld lenen. Vooralsnog schiet onze wetenschap tekort om dit te kunnen verklaren.

Het zal duidelijk zijn dat Kepler-452b nog veel geheimen voor ons bevat.
Zo zijn we tot op heden alleen maar staatstheorieën en godsdiensten tegengekomen die altijd gevaarlijk waren voor het voortbestaan van het leven op Kepler-452b. Het lijkt aannemelijk dat het leven ook is vernietigd door zo'n theorie of godsdienst.

Zo'n godsdienst alleen al is iets wat tegenwoordig moeilijk is te begrijpen, maar men dacht werkelijk dat er buiten de wezens om nog een ander wezen was. Een God.

Vermoedelijk bedoelden ze ons.

Ze moesten eens weten hoe wij ze uitlachen.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden