Waar moeten we naartoe op de Uitmarkt?

De jaarlijkse Uitmarkt begint vrijdag. Met 28 locaties en 350 optredens binnen drie dagen kan de Amsterdamse cultuurliefhebber zijn hart helemaal ophalen. Hier een greep uit de verschillende voorstellingen.

Sophie van Oostvoorn

Opening en sluitig

De Uitmarkt wordt officieel geopend op het Museumplein. Jörgen Raymann presenteert de avond en er volgen optredens van onder meer Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Capella Amsterdam en Cirque Eloize. Daarnaast treedt The New Cool Collective op als huisband. De feestgangers kunnen daarna de avond voortzetten in Club Up, Sugarfactory, Air of Chicago Social Club.

Zondagavond is de sluiting van de Uitmarkt met de Musical Sing-A-Long ook op het Museumplein. Daar kunnen bezoekers meezingen met liedjes van The Lion King, The Bodyguard, Hair, A Chorus Line, Simone, Dolfje Weerwolfje en Adele Conny Jasperina en de Grote Drie.

Jeugd

Gedurende het hele weekend is er van alles te zien en te doen voor de kleine Amsterdammertjes. Op zaterdag kunnen ze bijvoorbeeld terecht in Paradiso waar ze hun zangkunsten te hoor kunnen brengen, kijken naar de kunsten van Hakim Traidia in de Krakeling, jammen met de Toneelmakerij of een workshop volgen in FOAM.

Cabaret

Het is dit jaar ook weer lachen, gieren en brullen geblazen tijdens de Uitmarkt. Zo zijn er optredens van onder andere Karin Bloemen, Rene van Meuren, Martijn Koning en Ronald Snijders. Daarnaast treden Parool-columnisten Johan Goosens en Ellen Dikker ook op.

Muziek

Natuurlijk is er ook voor iedere muziekliefhebber wat wils op de Uitmarkt. Zo treedt Jueangu Macrooy op, zingt het Zo! Gospel Choir in Paradiso, wordt filmmuziek op orgels gespeeld in het Orgelpark, spelen de bands Riptide, de jazzband Bruut! en Odile.

Toneel & Dans

Ook de toneel- en dansgroepen laten hun kunsten zien. In De Stadsschouwburg treedt Toneelgroep Amsterdam op en zijn op zaterdag vijf dansgroepen te zien. Ook kunnen dansliefhebbers meekijken bij een voorstelling van Conny Janssen, die in de Stadsschouwburg repeteert met haar groep. In de Bellevue laat toneelgroep De Gemeenschap een preview zien van hun nieuwe voorstelling De Shakespaere Club.

Film, literatuur en meer

In de Balie en het Orgelpark worden verschillende films vertoond. Ook is er dit jaar een boekenmarkt en -podium. Op de markt rond het Museumplein kunnen bezoekers natuurlijk boeken kopen en bij het podium zullen verschillende schrijvers langskomen. Daarnaast is er op het Museumplein ook een informatiemarkt waar culturele instellingen, impresariaten en gezelschappen hun plannen voor het komende seizoen.

Lees ook: Maatregelen op de Uitmarkt vanwege warmte

Voor het volledige programma, bekijk de website van de Uitmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden