Plus

Waar moeten de leraar en de verpleger wonen?

Middengroepen krijgen in Amsterdam, zeker nu kopen en vrij huren onbetaalbaar worden, nauwelijks voet aan de grond. Wat kan de stad doen om betaalbare woningen te realiseren?

Michiel Couzy
Middeninkomens in Amsterdam: Te rijk voor sociale huur, te arm om te kopen Beeld Merel Corduwener
Middeninkomens in Amsterdam: Te rijk voor sociale huur, te arm om te kopenBeeld Merel Corduwener

Over weinig onderwerpen bestaat zo veel overeenstemming in de Amsterdamse politiek: middeninkomens zijn belangrijk voor de stad. We hebben onderwijzers, verplegers en agenten nu eenmaal nodig voor onze kinderen, zieken en veiligheid. Bovendien fungeert de middenklasse als brug tussen arm en rijk in Amsterdam. Sociaal smeermiddel.

En toch is de middengroep een bedreigde soort in Amsterdam. Mensen met een inkomen tussen 35.000 en 45.000 euro bruto per jaar vormen niet meer dan elf procent van de Amsterdamse bevolking. Dat was twee jaar geleden nog veertien procent.

Docenten en verplegers die werken in de stad, wonen noodgedwongen buiten Amsterdam, zo bleek afgelopen zaterdag uit een inventarisatie van deze krant.

Wat kan Amsterdam doen om haar docenten, verplegers en agenten in de stad te houden? "Het vertrek van de middenklasse speelt in veel Europese steden," zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan TU Delft. "Amsterdam heeft als voordeel dat leraren en verplegers enigszins in de buurt van de stad kunnen wonen, dat is in Londen wel anders."

Het probleem is dat middeninkomens te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om hier een huis te kunnen kopen of een hoge huur op te brengen. Bovendien stijgen de prijzen veel sneller dan het salaris van een docent. Huizen met een middeldure huur zijn schaars in Amsterdam; 5,6 procent van de totale woningvoorraad.

Onbetaalbaar
Wethouder Laurens Ivens spreekt van een 'grote druk op betaalbare woningen in de stad'. Hij wil de druk verlichten door veel nieuwe huizen te bouwen. "Vorig jaar is gestart met de bouw van ruim 8300 woningen, waarvan tweederde een huur heeft onder de duizend euro." Ook heeft hij afgesproken dat corporaties 65 procent van de middeldure huurwoningen die vrijkomen, opnieuw aanbieden voor gemiddeld 850 euro per maand.

undefined

null Beeld Chantal van Wessel / Het Parool
Beeld Chantal van Wessel / Het Parool

Heel veel bouwen is inderdaad het beste dat Amsterdam kan doen, zegt Boelhouwer. Hij tekent hierbij aan dat de huizenmarkt dusdanig is verhit, dat de prijs al stijgt voordat de eerste paal in de grond is geslagen.
Dit geldt ook voor huurhuizen; als een woning in de vrije sector terechtkomt, stijgt de huur honderden euro's per maand tot een voor de middenklasse onbetaalbare hoogte.

Grotestedenbonus
Amsterdam moet middengroepen tegemoet komen door huizen te vrijwaren van deze prijsstijgingen, zegt Boelhouwer. Hij spoort de gemeente aan afspraken te maken met ontwikkelaars: ze krijgen korting op de grondprijs als ze de huren voor de komende dertig jaar tussen 700 en 900 euro houden. "Ontwikkelaars hebben dan weliswaar bescheiden rendement, maar ook zekerheid."

D66 voelt hier wel iets voor en wil dat Ivens dit gaat onderzoeken voor gezinswoningen, zegt raadslid Reinier van Dantzig. Hij vraagt ook om onderzoek naar huursubsidie voor gezinnen met een middeninkomen.
Wethouder Eric van der Burg pleitte eerder voor een grotestedenbonus voor middeninkomens. "Dat is geen gek idee," zegt sociaal-geograaf Willem Boterman van de UvA. "Maar het draait bij deze groepen niet alleen om geld. Het gaat er ook om wat ze daarvoor krijgen."

Huurwoningen in Amsterdam zijn niet alleen te duur, maar ook vaak te klein voor gezinnen. Daarom wil D66 nagaan of afspraken te maken zijn over een minimale omvang van nieuwe woningen.

Dit het slot van een korte serie over middeninkomens in Amsterdam. Het eerste deel verscheen afgelopen zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden