Kaart

Waar mag je barbecueën in Amsterdam?

Hoge temperaturen en volop zon: de perfecte omstandigheden om de barbecue uit de kast te halen en een plekje in één van de Amsterdamse parken te veroveren. Maar waar mag je barbecueën? Je ziet het op deze handige kaart.

(Klik hier voor de mobiele versie van de kaart)

Op verschillende plaatsen in Amsterdam mag je wel barbecueën, als je je aan de regels houdt die daarbij gelden.

In West zijn er drie plekken waar je je barbecue neer mag zetten: in het Erasmuspark, het Westerpark en in het Jan van Schaffelaarplantsoen. In de parken is het wel van belang dat je minimaal 3 meter afstand houdt van de bomen en struiken. In het Jan van Schaffelaarplantsoen zijn speciale barbecuevoorzieningen voor de buurt.

In het Eendrachts- en Gerbrandypark, de Bretten en de Oeverlanden in Nieuw-West is barbecueën alleen in bepaalde gedeelten toegestaan. Barbecueën mag daar echter niet met wegwerpbarbecues. Die kunnen schroeiplekken op het gras veroorzaken.

Behalve in het Diemerpark, mag je in alle parken in Oost gewoon barbecueën. In het Flevopark mag je alleen barbecueën op het grote veld, vlak bij de tennisbanen en Jeugdland.

In Zuid mag je in het Vondelpark en het Martin Luther Kingpark op aangewezen barbecuelocaties je barbecue neerzetten. In het Vondelpark zijn een aantal weides speciaal bedoeld om te barbecueën. Deze plekken worden met borden aangegeven. Er staan vuurvaste containers voor het veilig deponeren van je afval en er liggen barbecuetegels. In het Amstelpark, Beatrixpark, Gijsbrecht van Aemstelpark en het Sarphatipark is het verboden om te barbecueën.

In stadsdelen Noord en Zuidoost moet officiëel volgens de regels een vergunning aangevraagd worden voor een openbare barbecue. Een woordvoerder van stadsdeel Noord laat echter weten dat het melden van een barbecue aan afdeling vergunningen al genoeg is. 'Als je met een paar vrienden of familieleden gaat barbecueën hoeft dat niet gemeld te worden, maar als het een groep van 20 tot 30 wordt, moet je ons wel even bellen.' Voor wie echt groot wil uitpakken en de barbecue wil ontsteken met meer dan honderd mensen, moet er wel een vergunning worden aangevraagd.

Stadsdeel Zuidoost laat weten dat ook officiëel bij hun een vergunning moet worden aangevraagd, maar dat in de praktijk dit nog nooit gebeurd is. 'We geven de handhaving een lage prioriteit.' Het stadsdeel gaat het beleid nu heroverwegen.

Barbecueën in het Westerpark. Beeld Marc Driessen
Barbecueën in het Westerpark.Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden