Waar mag een Amsterdammer zelf zijn huis bouwen?

In De Hallen, de oude modeschool en zeven andere nieuwe gebieden in de stad kunnen Amsterdammers zelf een huis bouwen.

Beeld RK/ JV / Het Parool

Vandaag presenteert de gemeente voor het vierde opeenvolgende jaar de zelfbouwkaart. Op de kaart staan 250 vrije kavels, goed voor 614 woningen.

In de afgelopen jaren lag de nieuwbouwproductie bijna stil. Zelfbouw bleek wel populair te zijn en had zo een belangrijke rol in de bouwproductie van de stad. Ook de komende jaren zet de gemeente flink in op zelfbouw; steeds meer corporaties en andere ontwikkelaars gaan mee in deze trend.

De 250 nieuwe vrije kavels komen boven op de duizend die in 2011, 2012 en 2013 zijn uitgegeven. In die drie jaren bestond meer dan een derde van het totale nieuwbouwaanbod uit zelfbouw.

Naast bekende zelfbouwlocaties als Zeeburgereiland staan op de kaart negen plekken waar voor het eerst vrije kavels worden uitgegeven. Eén van die locaties is het Science Park in Oost, langs de Ringvaart. Die plek is bestemd voor een particulier bouwcollectief dat ongeveer twintig woningen kan bouwen met eventueel werkruimte op de begane grond.

Ook in de De Bongerd in Noord zijn nu voor het eerst vrije kavels beschikbaar: aan de Moestuinlaan komen elf waterkavels voor woonboten met op de kade een tuin en een haag.

Bouwgroep
De voormalige modeschool op de Zeeburgerdijk in Oost is bestemd voor een bouwgroep. Het pand bestaat uit een vooroorlogs en een naoorlogs deel waar een bouwgroep ongeveer dertig woningen kan maken.
In De Hallen in West kunnen straks vijf bouwgroepen op elke kavel een eigen pand van zes verdiepingen bouwen, bestemd om in te wonen en eventueel in te werken. Eén van de kavels is bestemd voor senioren of voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen.

Op Zeeburgereiland en in Buiksloterham hebben de eerste zelfbouwers inmiddels hun woning betrokken. Volgens de gemeente zijn dat twee gebieden die dankzij de verkoop van vrije kavels in ontwikkeling zijn gekomen. 'Door het pionierskarakter is zelfbouw uitermate geschikt om gebieden als woonlocatie op de kaart te zetten.'

Onder Amsterdammers blijkt veel animo te zijn voor het bouwen van een eigen woning. Uit cijfers van het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S blijkt dat zeventien procent, veertigduizend huishoudens, zeker geïnteresseerd is. Daarnaast heeft nog een derde 'misschien' belangstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden