Plus

Waar laten we de festivals nu terrein N1 is geschrapt?

Nu Amsterdam de plannen voor het festivalterrein N1 heeft geschrapt, moet het evenementenbeleid weer op de schop. Binnen de gemeentegrenzen een alternatieve locatie vinden, is waarschijnlijk onmogelijk.

Het zogeheten N1-terrein in het Westelijk Havengebied wordt toch niet verder ontwikkeld tot evenemententerreinBeeld Jean-Pierre Jans

Amper een jaar nadat de gemeenteraad er zijn goedkeuring aan heeft gegeven, kan het evenementenbeleid in Amsterdam alweer op de helling. Het moeizaam tot stand gekomen compromis tussen de belangen van organisatoren en de zorgen van bewoners bleek een vredesverdrag met een zeer beperkte houdbaarheid. Bij beide partijen overheersen nu onvrede en teleurstelling.

Ook bij de organisatoren die onlangs te horen kregen dat het nieuwe evenemententerrein N1 in het Westelijk Havengebied na dit jaar zal worden opgedoekt. Met het festivalterrein verdwijnt een sluitsteen uit het evenementenbeleid: N1 was een handreiking aan de organisatoren die als gevolg van de ingevoerde locatieprofielen op andere plekken in de stad niet of minder vaak welkom zijn.

Het blijft een beetje vaag waarom het nieuwe evenemententerrein er niet komt. De officiële lezing is dat de stad het terrein in de nabije toekomst nodig heeft voor de opvang van bedrijvigheid die uit andere delen van de stad moet verdwijnen. Officieus wordt erbij gezegd dat ook de investering een rol speelt. Een duurzaam evenemententerrein kost 1,5 miljoen, en dat is erg veel geld voor die paar jaar.

GroenLinks in spagaat
Maar die informatie kan toch ook weer niet helemaal nieuw zijn voor het college. Waarschijnlijk is dat ook de nieuwe politieke verhoudingen in het stadsbestuur zorgen voor een nieuwe realiteit. Met het vertrek van de VVD is D66 alleen komen te staan als festivalpartij. GroenLinks zit in een spagaat: de achterban houdt wel van een feestje, maar wil ook de parken en de groengebieden beschermen.

Het kan goed zijn dat het nieuwe bestuur de festivalknopen nog eens heeft geteld en tot andere inzichten is gekomen. Feit is dat de komst van N1 tot veel bezwaren leidde.

Van omwonenden, maar ook van omliggende gemeenten, het Havenbedrijf en zelfs het provinciebestuur. Burgemeester Eberhard van der Laan leek als architect van het beleid dat gevecht wel aan te willen gaan, maar wellicht ligt dat nu anders.

Dat met het overlijden van Van der Laan het evenementenbeleid geen krachtige voorvechter meer heeft, is ook wel duidelijk. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen loodste het geesteskind van zijn voorganger nog elegant en vaardig door de raad, maar sindsdien is er geen bestuurder meer opgestaan om het compromis te verdedigen, en met enig gezag aan te dringen op rust in de tent.

Dat is jammer, want een van de oogmerken van het beleid was om een einde te maken aan de permanente strijd om het festivalterrein. Door duidelijke afspraken te maken met organisatoren en bewoners hoopte Van der Laan af te rekenen met de praktijk waarin elke afgegeven vergunning kan rekenen op bezwaren.

De afhandeling daarvan kost soms jaren, en klauwen met geld.

Alternatieve plek
In de gemeenteraad schijnt inmiddels een motie te worden voorbereid om op zoek te gaan naar een alternatieve plek voor N1. Daar is op zich niets mis mee, maar of het veel zal opleveren is de vraag.

Mensen met verstand van zaken hebben eerder al vastgesteld dat er eigenlijk geen plek meer te vinden is voor grote evenementen zonder tegen dezelfde bezwaren aan te lopen als in het havengebied.

Meer winst valt te halen uit een goed gesprek met de buurgemeenten. Als de gang van zaken rond het N1-terrein iets heeft geleerd, is dat de buren doorgaans niet erg positief reageren op plannen waar zij geen weet van hebben.

Waarom niet samen met bijvoorbeeld Haarlemmermeer op zoek gegaan naar een groot terrein onder de rook van Schiphol voor pak hem beet de komende tien jaar?

De liefhebbers van festivals en evenementen moeten in de tussentijd vooral niet kniezen. Dit jaar worden in de hoofdstad 150 grote festivals gehouden, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar. In totaal zijn bij de gemeente aanvragen binnengekomen voor zo'n tweeduizend grote en kleine evenementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden