Waar komt de naam 'Iron Lady' vandaan? (Van de Sovjets!)

De enige vrouwelijke premier van Groot-Brittannië gaat de boeken in als de IJzeren Dame. Margaret Thatcher kreeg de bijnaam in 1976 van haar vijanden. De Russische sovjetkrant Krasnaya Zvezda (Rode Ster) noemde haar een vrouw van ijzer nadat zij in een speech had gewaarschuwd voor de gevaren van het Sovjetimperium. Thatcher accepteerde de bijnaam graag.

Een lachende Thatcher nadat zij op 11 februari 1975 is gekozen tot leider van de Brise conservatieve partij Beeld ANP
Een lachende Thatcher nadat zij op 11 februari 1975 is gekozen tot leider van de Brise conservatieve partijBeeld ANP

Op 19 januari 1976 hield Thatcher een speech in Kensington Town Hall in Londen met de titel Britain Awake: Groot-Britannië, wordt wakker. In de toespraak waarschuwde ze voor het oprukkende communistische Sovjetrijk. Ze verweet de Britse Arbeiderspartij oogkleppen op te hebben. 'Misschien denken sommigen in de Labour Party dat wij aan dezelfde kant staan als de Russen!', riep de leider van de Conservatieven haar rivalen toe.

Het gevaar van Rusland moest niet onderschat worden, waarschuwde ze. 'De Russen streven werelddominantie na, en ze zijn snel op weg het machtigste rijk ter wereld te worden. De mannen in het Sovjet Politbureau hoeven zich geen zorgen te maken over de eb en vloed van publieke opinie. Zij stellen wapens op de eerste plaats, terwijl wij zowat alles voor wapens stellen.'

Vijf dagen later betitelde de Russische defensiekrant Rode Ster Thatcher als Iron Lady. De naam bleef plakken, niet tot ongenoegen van Thatcher zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden