Waar kan Edward Snowden terecht?

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft in 21 landen asiel aangevraagd. Maar wie wil hem hebben? Veel landen reageren niet enthousiast. Zelfs Ecuador, dat al snel in beeld was als mogelijke nieuwe thuishaven voor de Amerikaan, neemt zijn aanvraag niet in behandeling.

Edward Snowden Beeld REUTERS
Edward SnowdenBeeld REUTERS

Sinds 23 juni bevindt de 30-jarige onthuller van het PRISM-schandaal zich zonder geldige reisdocumenten in de transitruimte op het internationale vliegveld van Moskou. Ecuador had hem bij de vlucht van Hongkong naar Rusland geholpen met tijdelijke reisdocumenten.

Maandag bedankt Snowden Ecuador nog voor het in behandeling nemen van zijn asielverzoek. Maar vlak daarvoor had president van Ecuador Rafael Correa in een interview met The Guardian gezegd dat Ecuador geen asielaanvraag van Snowden in behandeling heeft en hem ook niet bewust zou hebben geholpen met zijn vlucht naar Rusland.

Snowden heeft onder meer te kennen gegeven dat hij in Nederland of Duitsland asiel wil. De aanvraag in Rusland trok hij een dag later weer in omdat president Vladimir Poetin zei dat de voormalige CIA-medewerker alleen in Rusland mag blijven als hij zou stoppen met 'zijn werk dat erop gericht is onze Amerikaanse partner te schaden'.

De reacties van de andere landen die een brief van Snowden hebben ontvangen, lopen uiteen. Veel landen wezen zijn vraag af omdat een asielverzoek niet in te dienen is vanuit een ander land. Dat gaven onder meer Duitsland, Finland, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje en Ecuador als reden op. Bolivia, Frankrijk en Zwitserland zeggen geen officieel asielverzoek te hebben ontvangen.

Duidelijke afwijzingen kreeg Snowden van Brazilië en India. Ook staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie) liet dinsdag weten dat Snowden geen kans maakt om in Nederland asiel te krijgen, onder meer omdat er volgens hem geen sprake is van een acute noodsituatie. Bovendien kan hij een verzoek alleen indienen in Nederland zelf. Officieel heeft Nederland echter nog niet gereageerd op het verzoek. Net als China, IJsland, Italië en Cuba.

Wel kans maakt Snowden in Venezuela. President Nicolas Maduro ziet hem als 'een kampioen van de mensenrechten' die de bescherming van de hele wereld verdient. Maar Snowden heeft in Venezuela geen asiel aangevraagd, liet Maduro weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden