Lezersbrief

‘Waar is plek voor de boten die voor de Canal Parade verplaatst moeten worden?’

De boot van Paroollezer Johan Helsingius moet vier dagen voor de Canal Parade worden verplaatst. ‘Dwing alle bewoners van de binnenstad om hun fietsen en scooters te verwijderen.’

Feestvierende toeschouwers bij de Canal Parade in 2018. Beeld ANP
Feestvierende toeschouwers bij de Canal Parade in 2018.Beeld ANP

Wij wonen al 17 jaar langs de Canal Parade-route in de Amsterdamse ­binnenstad en zijn hier zeker trots op. Als bewoners accepteren we ook dat het feest op die dag overlast veroorzaakt in onze buurt, onder ­andere het afval op straat, het gebroken glas, de vuilnisbakken die overlopen en de pissoirs die elk jaar op onze stoep worden geplaatst; het is een ­onvermijdelijk onderdeel van het feest.

Ook hebben we een boot, eigenlijk een klein bootje, voor ons huis in de gracht aangemeerd, waarvoor we ­ieder jaar, door middel van een ­vignet, binnenhavengeld betalen. De kosten van het vignet worden ­ieder jaar fors verhoogd, maar hiermee kun je dan ook overal in Amsterdam aanmeren.

We waren dan ook zeer verbaasd toen we een brief van Waternet ­kregen dat onze boot vier dagen voor de Canal Parade moet worden verplaatst ‘om overlast voor bewoners te ­verminderen’. Als we onze boot zelf niet zouden verplaatsen, zou hij ­worden weggesleept en zou er 460 euro in rekening ­worden gebracht om hem weer terug te krijgen.

Daarbij kregen we het aanbod van Waternet om een vignet te kopen voor 35 euro, waarmee onze boot op de dag zelf, op de Prideroute afgemeerd mag worden, maar niet de overige drie dagen voorafgaand aan het evenement.

Nu willen we onze boot best ­verplaatsen, maar in Amsterdam is het al moeilijk genoeg om een plekje te vinden om je boot aan te meren, dus waar denkt men plaats te hebben voor alle boten die verplaatst moeten worden?

Wat als we toevallig op vakantie ­waren geweest, zou onze boot dan zonder pardon worden weggesleept? Hoe vermindert het verwijderen van boten van buurtbewoners de overlast voor ons – de bewoners? Waarom kan er niet vooraf een ­vignet worden ­gekocht zodat mensen die hun boot hebben afgemeerd op de Prideroute, gewoon hun boot ­kunnen laten ­liggen?

Misschien nog een suggestie voor de organisatie van Canal Pride 2020: dwing alle bewoners van de binnenstad om hun fietsen en scooters te verwijderen en vraag vervolgens 35 euro voor een fiets- of scootervignet om in de binnenstad te mogen komen.

Johan Helsingius, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden