'Waar is Joods geld bij Gemeentegiro gebleven?'

Federatief Joods Nederland (FJN) wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar wat met Joodse oorlogstegoeden van de Gemeentegiro is gebeurd. Dit schrijft FJN-voorzitter Herman Loonstein aan burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Henk Schutten
Herman Loonstein. Beeld Marco Okhuizen
Herman Loonstein.Beeld Marco Okhuizen

Wat er met de tegoeden is gebeurd van mensen die de oorlog niet hebben overleefd, honderden miljoenen guldens, is tot op heden onduidelijk.

Naar 'slapende tegoeden' bij andere banken is onderzoek gedaan. Maar niet bij de Gemeentegiro, omdat het archief niet binnen redelijke tijd op orde kon worden gebracht. 'In die situatie is geen verandering gekomen. Dat is op z'n zachtst gezegd onverkwikkelijk,' schrijft Loonstein.

Directe aanleiding om de kwestie aan de orde te stellen is het recente onderzoek naar geroofd Joods vastgoed. 'Het is bijna zeker dat slapende saldi na WO II zijn toegevoegd aan het vermogen van de Gemeentegiro en dus uiteindelijk de gemeente Amsterdam ten goede zijn gekomen. Wij menen dat de tijd is gekomen dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht.'

De Gemeentegiro was tot 1978 van de gemeente en fuseerde daarna met de Postgiro, later Postbank, nu ING.

Burgemeester Job Cohen liet in 2009 weten dat hij niet precies wist wat er met de tegoeden was gebeurd, maar volgens hem was het 'in verreweg de meeste gevallen' tot rechtsherstel gekomen.

Lees vandaag in Het Parool: 'Dit moet toch simpel uit te zoeken zijn'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden