Waar is Ellie Lust als je haar nodig hebt?

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de Mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 5.

De overgebleven kandidaten Beeld screenshot NPO
De overgebleven kandidatenBeeld screenshot NPO

Inderdaad. Nog maar zeven over in Wie is de Mol en dus ook geen politiewoordvoerder Ellie Lust meer. Maar wel penningmeester Cécile Narinx. En ja als hoofdredactrice van Harper's Bazaar ga je natuurlijk niet met een gefrommelde bruine envelop met wat opgerolde biljetten rondlopen. Nee, de vrouw die uit haar comfortzone is op platte zolen, besluit de gekreukelde biljetten te gaan strijken en schaft meteen ook een Dominicaanse nep-leren portefeuille aan. 'En daar ga ik mee slapen, mee douchen. Niemand komt aan die centen', dreigt Cécile. Is dit een bluf van een overmoedig wordende Mol?

Al bij de start van de eerste opdracht op een hagelwit strand stelt Cécile dat ze van weinig waarde zal zijn. Fietsen in het zand of grind is een van de drie dingen die ze te eng vindt om te doen. (Klimmen is een van de twee andere dingen, merkten we vorige week al.) De kandidaten moeten op de fiets op zoek naar genummerde enveloppen met daarin antwoorden van vragen. Taeke snelt op zijn fiets vooruit om bij Art de vragen te horen. Via de portofoon kunnen de anderen Taeke van de antwoorden te voorzien. Maar de andere kandidaten fietsen doodleuk als kippen zonder kop voorbij de eerste zes enveloppen. 'Ja, ik ben bang om te vallen dus ik kijk naar de grond', zegt Cécile. Maar het kan nog erger. Marjolein, die al de hele serie grossiert in stupiditeiten, verliest doodleuk haar portofoon en als ze die dan terug krijgt, gaat ze niet bij envelop vijf staan maar een boom met een vijf erop geschilderd. Resultaat van al dit gestuntel: zeshonderd euro voor de pot waar er 2400 euro te verdienen was. 'We hebben in een treintje achter Tim aangefietst', begint Klaas snel met vingerwijzen.

'Is het nu weer aan?'
Voor het begin van de tweede opdracht besluit Rop zijn verbondje met Annemieke weer aan te halen. Hij bekent dat hij haar heeft verdacht maar nu niet meer. 'Is het nu weer aan?' vraagt Annemieke grappend. "Maar een ding: je bent echt niet de Mol?" Rop kijkt Annemieke indringend aan en zegt: 'Ik ben het echt echt echt niet. Echt niet.' Maar het komt niet in hem op om het Annemieke ook te vragen. Niet dat de Mol ook eerlijk antwoord zou geven, maar een niet oplettende Mol zou het kunnen vergeten te vragen.

Het spel werd voortgezet in prachtige baaien en mangroves. 'Ik had elk moment het gevoel dat Johnny Depp met de Black Pearl de hoek om zou komen zeilen', vat Taeke het samen. Maar waar piraten zijn wordt geroofd. In drie boten moeten de kandidaten op zoek naar tekens op houten blokjes. Tezamen vormen die een hint naar een kist met geld. Weer zijn er portofoons in het spel. Annemieke is zo onder de indruk van de prachtige omgeving dat ze de hele portofoon vergeet. 'Annemieke etherdiscipline!' brult Taeke door de ether tevergeefs. Waar is Ellie als je haar nodig hebt?

Ook Annemieke's bootgenoten Marjolein en Rop bakken er weer niks van. De andere twee boten halen wel genoeg tekens binnen. Dus kunnen ze koers zetten naar de Haaienbek, een grot waar een kist is verstopt. Daar aangekomen is Klaas de enige die uit de boot springt om de kist open te maken en er duizend euro uit te vissen. Niemand die de moeite neemt om te controleren of er nog meer ligt.

Als laatste opdracht moeten de kandidaten op een lange brug twee verhalen helemaal juist aan elkaar doorvertellen. Een bekend kinderspelletje dat altijd fout gaat. Maar zes van de zeven kandidaten werken in het dagelijks leven met teksten dus geen probleem lijken ze, op Taeke na, te denken. 'We zijn hartstikke goed bezig', juicht Rop nog. Maar na afloop blijk maar een zinnetje in de twee verhaaltjes correct. Sterker nog, in een poging een fout te herstellen zorgt Cécile er indirect voor dat er een extra zin bij komt: 'Aardgas komt voor secretaressedag.' Halverwege de brug heeft niemand meer door dat het om een correctie gaat.

Bij de eliminatie blijkt dat blunderbabe Marjolein naar huis mag. Terecht, hoe overdreven wil je verdenkingen op je laden? Tijdens het invullen verklapt ze de kijker dat ze overweegt om op twee in plaats van drie mollen te gaan zitten en dat ze in ieder geval wel dicht in de buurt is gebleven bij haar verdachten. Marjolein zat bij Rop en Annemieke in de boot en stond tussen Rop en Tim in op de brug. Dus wie is dan de Mol?

Penningmeesterschap
'Het Mollen is vanaf nu echt begonnen', concludeert Rop. En hoewel het Cécile was die een fout beging op de brug, was het Klaas die 'voor aardgas moet nog secretaressedag' verbasterde tot 'aardgas moet nog voor secretaressedag'. Als Mol weet je dan zeker dat het fout gaat of de rest nou door heeft dat het om een correctie gaat of niet. Hij stond bij de brugtest ook in het midden, een ideale plek om de opdracht te verpesten. Klaas mocht ook de duizend euro uit de kist vissen maar wie weet wat er nog meer in de kist lag? En hij begon na de fietstest meteen met vingerwijzen naar Tim. Maar welke Mol staat nou vrijwillig zijn penningmeesterschap af?

Of het moet die stijlvolle Cécile zijn die als penningmeester wel om uiterlijk denkt maar qua inhoud 200 euro te laag zit als ze er naar gevraagd wordt. En bovendien roept ze tijdens het fietsen dat ze naar de grond staart. Net zo als een ...

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden