Waar is de boor? - De kade voorbij

Graphic

Ruim tweehonderd meter heeft de tunnelboormachine voor de Noord/Zuidlijn er inmiddels op zitten door de Amsterdamse grond. De boor bevindt zich naast de Beurs en ligt daarmee op schema.

De kademuur van het Natte Damrak is ongeschonden gepasseerd. Het instorten van die kademuur staat op nummer één in de risico-top tien die de gemeente hanteert. Juist daarom was de muur vooraf stevig verankerd.

De boorploeg is dik tevreden over de gang van zaken tot nu toe. Maar het is te vroeg om de kademuur door te strepen als risicofactor. In het najaar beginnen de graafwerkzaamheden voor een tweede tunnelbuis, waarbij nogmaals de route onder het Natte Damrak zal worden afgelegd.

Dat is toekomstmuziek. Eerst moet de metrobuis tot aan station Rokin worden voltooid, wat deze zomer moet gebeuren. Als extra veiligheidsmaatregel is de grond onder het Natte Damrak bevroren, om verzakkingen te voorkomen.

Pal boven het boorschild bedragen de verzakkingen van de grond nu één à twee centimeter. Ook dat is volgens plan.

De luchtbelletjes in het water van het Natte Damrak zijn verdwenen. Die waren het gevolg van het ontsnappen van lucht uit de kop van de tunnelboormachine, wat volgens de gemeentelijke Dienst Noord/
Zuidlijn niet ongebruikelijk is.

Eind vorige maand raakte het riool bij hotel Barbizon en de Nicolaaskerk verstopt door vervuild afvalwater uit de tunnelboor. Om herhaling te voorkomen, wordt het water niet meer in het riool geloosd. Het water is nodig om onderdelen van de boor tussentijds schoon te spoelen. (BAS SOETENHORST)

Klik hier om te zien waar de boor 'Gravin' zich bevindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden