PlusBouwwoede

Waar in Amsterdam kan nog gebouwd worden?

Deel 1 van een serie over de 'strategische ruimte' van Amsterdam: meer dan zestig projecten in zeventien gebieden waar volgens het plan Koers 2025 de komende jaren tot 50.000 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.

Tuinpark Amstelglorie Beeld Marc Driessen
Tuinpark AmstelglorieBeeld Marc Driessen

Toen Tamara van Bommel (66) werd gevraagd om in te spreken op de raadsvergadering, had ze meteen een plan. Ze zou de commissie Ruimtelijke Ordening in een oogopslag laten zien wat er op het spel stond.

Dus haalde ze op de Albert Cuyp een stuk groene ­satijn, vond ze een strook blauwe stof en naaide ze met de hand alles op een oud, rood T-shirt. Vlak voordat haar spreektijd begon, spelde ze nog een grote, licht­gevende vlinder op haar trui. "Goedemiddag, mijn naam is Tamara van Bommel. Maar nu ben ik even een stukje plattegrond van Amsterdam," zo begon ze haar toespraak.

5000 per jaar
Specifieker: Van Bommel was de Amstelscheg, de groene bufferzone die vlak na de Utrechtsebrug begint. De lichtgevende vlinder moest Tuinpark Amstelglorie voorstellen, het openbare terrein langs de Amstel met 440 volkstuinen.

Amsterdam wil groeien. En daar zijn woningen voor nodig: 5000 per jaar, aldus de gemeente. Maar waar binnen de bestaande stadsgrenzen kan nog gebouwd worden?

Begin dit jaar gaf het college Koers 2025 vrij, een inventarisatie van plekken waar mogelijk nieuwe woningen kunnen komen. Het document bevat een lijst met meer dan zestig locaties die de 'strategische ruimte' van de stad vormen. Deze plekken kunnen tot 2025 (her)ontwikkeld worden om de bouw van 50.000 woningen mogelijk te maken. Ter vergelijking: Amsterdam heeft nu 400.000 woningen. Het is alsof een stad als Delft wordt toegevoegd.

Rumoer
Sommige plannen liggen voor de hand. Zoals de volgende fases van Amstelkwartier, de nieuwe stadswijk die op dit moment langs de Spaklerweg verrijst. Andere plannen zijn creatiever. Neem het idee om de Gooiseweg te verlagen en te veranderen in een gewone stadsstraat, met woningbouw aan weerszijden. Maar het plan om Amstelglorie uit de hoofdgroenstrctuur te halen voor mogelijke woningbouw heeft tot nu toe het meeste rumoer veroorzaakt. Tienduizend handtekeningen werden er opgehaald tegen dit onderdeel uit Koers 2025.

"Dit groen dichtbij zorgt voor een goede woonkwaliteit. En een gelukkig leven," sprak van Van Bommel tijdens een commissievergadering over Koers 2025, terwijl ze wees op haar trui.

Tijdens een wandeling over Amstelglorie wil Van Bommel laten zien waarom het stadsleven het groen van de Amstelscheg nodig heeft. Dat doet ze niet door veel te praten, maar vooral door te wijzen. Niet naar haar trui, maar naar de plek waar schoolkinderen leren over de natuur, naar het pad waar ze vaak konijnen ziet en naar de plek waar de schoffels voor de vrijwilligers hangen.

Groen
Op een bankje in het park haalt Van Bommel een ­poster uit haar tas. Ze rolt hem uit, en laat een grote ­foto zien van een jongen die in een boom is geklommen. "Vrijheid, dromen. Ook voor grote mensen. Dat is wat ik bedoel."

Later, in haar tuin, vertelt Van Bommel over hoe 'groen' op de tekentafel als 'wit' wordt gezien. Als iets wat moet worden ingekleurd. "Als ik zelf even ruimtelijk zou gaan ordenen, zou ik in elk geval niet...," zegt ze. Dan wordt ze afgeleid door een rijpe blauwschokker in haar tuin. "Hier, proef eens."

Haar zin van zojuist maakt ze niet af, maar haar punt is duidelijk: de stad heeft het groen nodig.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden